Изложбата на Николина Сиракова в Музея – спомен, красота, съвременност, гордост

На 14 юни 2023 г. в малката изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора се откри изложба на Николина Сиракова „Българско и нидерландско народно везбено творчество. Традиция и съвременност“.  Много гости, сред които и художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова, присъстваха на откриването. В началото директорът на Регионален исторически музей Петър Калчев връчи диплом за дарение на сърцатата старозагорка Николина Сиракова, обогатила с ноти и документи от фонда на семейството си сбирката на музея.

Николина Сиракова украсява всяко лято с присъствието си в родния Град на липите. Тя от над 50 години живее в Нидерландия, но се връща редовно в Стара Загора и е позната на всички, посещаващи летните културни събития. Младоликата, елегантна дама е речовит събеседник с многостранни интереси. Миналата зима тя е сред зрителите на постановка на старозагорския балет на сцената в Нидерландия и след представлението има вълнуваща среща с балетистите и Силвия Томова, за която разказа самата тя.

Изложбата на Николина Сиракова представя везани композиции с мотиви от българската народна везбена орнаментика и от нидерландското народно везмо мерклап. Везбата е традиционно народно изкуство, запазено и до днес живо в двете култури. При избора на фигурите е търсено общото в традициите. Например „Дървото на живота”, изобразено на повечето пана – този старинен мотив е олицетворение на вечно възраждащата се природа, на човешкото здраво и стройно тяло, устояващо на всички житейски бури.

Специално за тази изложба са изработени композициите „Моята България“ и „Моята Нидерландия“, които разказват за живота на авторката в двете страни. Николина Сиракова посвещава тази изложба на майка си, Дешка Сиракова и на нейната майка –баба Калинка Стаматова. На тяхното въображение и сръчност винаги се е възхищавала. От тях е наследила уменията, усета, вкуса и обичта, необходими за това жизнеутвърждаващо женско създаване на красота, което вдъхва оптимизъм и вдъхновява за творчество. Паната и облеклата с българска бродерия са част от богатата българска етнографска колекция на авторката, която тя представя при различни случаи в Нидерландия. Откакто се занимава с везба, Николина Сиракова е подарила над 40 свои произведения на приятели в Нидерландия по различни поводи.

На 24 юни, 8 юли и 12 август 2023 г. от 11 часа в Музея Николина Сиракова ще изнесе беседа за особеностите на българската и на нидерландската везба, за възприемането на това приложно изкуство в двете страни.

Посетителите имат възможността да разгледат изложбата до 3 септември 2023 г.

/какво е МЕРКЛАП – съвременно нидерландско народно везмо, което представлява малка по размери композиция от различни мотиви, извезана да напомня за някакво важно събитие – раждане, годишнина, дипломиране, защита на докторантура, встъпване в брак и др. или да доставя естетическо удоволствие. Изработва се с кръстат бод и се поставя в рамка. В тази везба и до днес виждаме азбуката и цифрите от 1 до 10 – както едно време девойките в Нидерландия са бродирали с червени конци, за да номерират спално бельо, салфетки за хранене, да извезват монограми/

Уляна Кьосева