„Шефа на танца“ – Филм на Ники Шуманова в Стара Загора

Приятели, танцьори и всички вие, обичащите българската народна музика и танц,
Ние, от Танцов клуб „Веселие“ – гр. Стара Загора, съвместно с Община Стара Загора ви каним да бъдете наши гости на представянето на филма „Шефа на танца“ – филм за един житейски път, променил и утъпкал пътеките на българското танцово изкуство в страна ни, умело събран в 75 мин. и предаден през обектива на Ники Шуманова! “Шефа на танца” не е просто прожекция на филм, “Шефа на танца” е ключ към нашето нематериално културно наследство.
Продукцията е посветена на 94-тата годишнина на акад. Иван Тодоров – доайенът на българския танц и един от хората, заради които България днес има фолклор и традиции. Той е един от най-изтъкнатите български хореографи със значителен принос в развитието на българския сценичен танц в качеството си на изпълнител, художествен ръководител, постановчик и педагог. Филмът разказва, както за личните спомени на Иван Тодоров от далечната 1926 година до днес, така и за професионалния му път и изграждането на цяло едно сценично изкуство.
Акад. Иван Тодоров е бил главен художествен ръководител в много танцови колективи, години наред, из цялата страна, сред които и 15 години в любимият ни ОФА „Загоре”, гр. Стара Загора.
Всички, които го познават, всички, които само са чували за него, всички, които искат да узнаят, всички, почувствали магията „Танц“, всички, които носят зрънцето „Любов“ – Заповядайте на представянето на филма, което ще се състои на 📅 16.06.2023г., от ⏰ 18:00 часа в 📍 Регионална библиотека “Захарий Княжески”, гр. Стара Загора.
Специален гост на събитието ни ще бъде самата Ники Шуманова – Режисьор и сценарист на продукцията, която ще имаме радостта да ни разкаже от първо лице за идеята за създаването на филма, за пътя, по който е минала и какво е да си имал възможността да се докоснеш до магията на общуването с такава личност.
Ще открием събитието и с участието и подкрепата на нашите приятели от Фолклорен ансамбъл “Нашенци” , гр. Стара Загора, които ще изпълнят танц по хореография на акад. Иван Тодоров.
Очакваме ви