С концерт „Щипка липов аромат“ отбелязва 90-годишнината си НЧ „Георги Бакалов“

На 22 юни 2023 г., от 19.00 часа, на площада пред Община Стара Загора под надслов „Щипка липов аромат“ ще се състои концерт по повод 90 години от създаването на НЧ „Георги Бакалов“ . Всички формации към читалището ще зарадват жителите и гостите на града с музикално-танцов спектакъл. 

Дълга, наситена с много отдаденост, творчество и амбиции е 90-годишната история на Народно читалище „Георги Бакалов“ Стара Загора. Началото е сложено през 1930 г. от

Културно-благотворителен комитет „Съгласие“. Той е създаден от ентусиасти и будни старозагорци в този квартал, който на времето се е наричал „Нови“. Целта му е била да организира прояви от културно-просветен, благотворителен и здравен характер. През 1931 г. с волни дарения Комитетът решава да построи в двора на Светиниколското училище сграда, която да служи за трапезария на крайно бедни деца.

Съгласие“ е имал възможност да построи само сутеренната част на сградата, която служела за провеждане на вечеринки и за обществени инициативи на квартала. Във времето все повече назрявала идеята за основаване на читалище. В Акта, поставен до основния камък при началото на строежа на сградата се казва:“Тя ще служи за читалище, кино, театър, за забава на ученици и граждани на Стара Загора“.

Първи инициатори на идеята за основаване на читалището са учителите и учинолюбивите младежи на квартала. Двигател на тази родолюбива инициатива е енергичният главен учител на училище „Свети Никола“ Иван Бонев. Той организира комисия от учащи се младежи с поръчение да запишат бъдещи членове на читалището. Едновременно събират доброволни парични вноски. Тази подготовка завършва на 27 юни 1933 г. с общоквартално събрание, свикано по инициатива на Културно-благотворителния комитет „Съгласие“ . Това събрание се превръща в учредително на читалището. Дават му името на възрожденеца Александър Екзарх, чиято родна къща е в квартала.

През 1943 г. се взема решение читалището да приеме името на благотворителния комитет „Съгласие“.

В края на 1964 г. общото годишно отчетно събрание на читалище „Съгласие“ решава да се преименува на Георги Бакалов – виден старозагорски гражданин, литературен критик и публицист.

Най-големия разцвет НЧ „Георги Бакалов“ постига в областта на художествената самодейност. Имало е детски театрален състав; Градският кино-фото клубът е заченат в това читалище; Имало е театрален колектив за възрастни, певчески формации и др.

През 1961 г. Окръжен народен съвет издава заповед, с която в досегашната сграда на НЧ „Георги Бакалов“ се настанява Кукленият театър.

През 1971 г. всички градски читалища, в т.ч. и „Георги Бакалов“ се обединяват в едно под името „Родина“. Т.е. неговата дейност като самостоятелна институция се преустановява с изключение на библиотеката. Тя се пребазира в къщата, в която се намира и досега – на ул. „Христо Ботев“ No 103.

Чак през 1989 г. Народно читалище „Георги Бакалов“ се възражда за нов духовен живот и активна дейност. Библиотеката продължава да бъде основна част от дейността на читалището. Макар и малка, тя разполага с над 22 000 тома книги. Въпреки финансовите затруднения, тук винаги могат да се намерят почти всички нови издания на художествената литература.

В творческата биография на възроденото ни читалище има много организирани и проведени национални и регионални събития, коментира за медията ни председателят Таня Михайлова. Още се носи славата на Групата за стари градски песни „Ретро“ , която продължи като „Танголита“.Двете формации станаха основа за провеждане в продължение на 15 години в Стара Загора на Националния фестивал „Под липите златен прах се рони“ .

Близо 18 години се организира ежегодният национален турнир по шах мат „Тракийско конче“ за деца шахматисти.

Една от емблемите на читалището е Детската танцова формация „Тракийче“ с ръководител Росица Христова. Тя е хореограф и на сравнително младия танцов състав за автентичен фолклор на жени учителки „Шарена китка“ . Още един танцов състав „Хорце“ е за по-възрастните играчи, но с млади сърца.

Гордост на читалището е Школата за поп-музика с ръководител Марижана Иванова. Нейните възпитаници на всички фестивали и конкурси обират призовете и първите награди.

В концерта, с който ще се отбележи 90-годишнината на НЧ „Георги Бакалов 1933“, ще участват всички танцови формации и всички изпълнители на школата за поп-музика. Ще има и други красиви изненади“ – обещава г-жа Михайлова.

Росица Ранчева