Кметът на Стара Загора посети Тракийски университет

Г-н Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, гостува  на 14 юни 2023 г.  в Тракийски университет. Поводът за визитата бе началото на втория мандат на проф. д-р Добри Ярков като ректор на старозагорската алма-матер.

Г-н Тодоров поднесе своите поздравления за новото начало и изрази задоволство, че проф. д-р  Ярков отново ще бъде начело на Тракийски университет. Според кмета на старозагорската община именно благодарение на лидерските качества на настоящия ректор и усилената работа на неговия екип, в момента Тракийски университет е едно от най-авторитетните български висши учебни заведения и представя достойно Стара Загора не само в страната, но и по-света.

Тракийски университет има невероятен шанс да се намира на територията на Община Стара Загора! Нашите две институции работят много добре, в синхрон и колаборация и вървим заедно напред. “ – заяви ректорът по време на срещата и допълни: „Това, към което заедно се стремим, е да задържим младите хора в града и региона. Тук да останат да живеят, да учат, да създадат семейства, да се реализират професионално и да работят за благото на България. Защото те са хората, които ще изграждат бъдещето и ще пишат историята на  нашата страна в следващите десетилетия. Нещо повече – с Община Стара Загора работим в пълен синхрон и сме готови заедно да подпомогнем икономическата трансформация на региона и преминаването му към нисковъглеродна икономика.“

В рамките на визитата гостът имаше възможност да разгледа и новоизградения Академичен информационен център, в който се помещава централната университетска библиотека. Г-н Тодоров бе изключително впечатлен от просторните и модерно оборудвани читални, пространствата за срещи и конференции. В края на срещата проф.д-р  Ярков подари на госта за спомен книгата „Началото“ с автор проф. д-р  Димитър Динев, която разказва за историята на висшето образование в Стара Загора и построяването на корпусите на Тракийски университет.

Невена Димитрова