Дванадесетокласници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ организираха най-голямото състезание по дебати извън София

Георги Тодоров и Йоан Иванов, дванадесетокласници на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, организираха най-голямото състезание по дебати извън София.
На 10 и 11 юни, сградата на гимназията събра пъстро множество младежи, с умения за аргументирани речеви изяви от различни краища на България. Състезанието се проведе със съдействието на асоциация Дебати България, по формата на британския парламентарен дебат, на български език. Участваха 32 отбора от цяла България, което превърна събитието в най-голямото състезание по дебати извън София.
От ГПЧЕ „Ромен Ролан“ взеха участие 7 отбора, като от тях Марио Тодоров и Анна-Мария Богданова стигнаха до финал.
Участниците дебатираха по разнообразни теми, свързани със спорт, висше образование, социални мрежи и политика.
До финал в категория „Напреднали“ достигнаха отборите от София, Шумен, Плевен и Гоце Делчев. Победители са Марин Маринов (Шумен) в екип с Ния Балчева (София). Ния успя да се пребори за първо място в индивидуалната класация, а Марин успя да грабне второто място. На трето място е Валентин Кацаров (София). Темата на финала беше свързана с морален казус, съчетаващ търсенето на екзистенциален смисъл с отговорността за живота на другия.
До финала в категория „Начинаещи“ достигнаха отбори от Стара Загора, София и Варна. Победители са Биляна Кралчева (Варна) и Светла Гойчева (София). Най-добър говорител в тази категория спечели Йоан Велков (София), второто място е за Дея Миланова (София) и на трето място успя да се класира Мартин Милушев (Варна). Темата на финала за начинаещи беше с философски характер.