Георги Тошев представи своите филм и книга за великия актьор Наум Шопов

„Стара Загора малко е длъжник на Наум Шопов. Тук трябва да присъства духът на този човек” –каза журналистът Георги Тошев снощи, 12 юни 2023 г., понеделник, от 18:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора на представянето на своите книга и филм за актьора Наум Шопов (1930 – 2012), роден в Стара Загора.

Книгата „Бележки от един живот“ (Сиела) е под редакцията на Георги Тошев. Документалният филм „Личен разговор“ (45 мин.) e създаден от Георги Тошев, Станислав Тодоров и Росен Даскалов. Притихналата зала изгледа един светъл и тъжен като самият Наум филм, създаден с много топлина, прекрасна музика, силни връзки между отделните части.  Във филма участват и децата на Наум Шопов – Христо и Лиза, както и колеги от театралната сцена. А в залата беше актрисата от Драматичен театър „Гео Милев” Галя Александрова, която е имала изяви с Наум Шопов и се е срещала с майка му Мара Шопова. Сред специалните гости бе и внукът на Мара Шопова, известният старозагорски адвокат Димчо Дандов, както  и родственици от семейството на брата на Мара Шопова.

„Наум Шопов не е лесен за разгадаване. Той носеше в себе си една дистанция. В разговорите ни бях впечатлен от мащаба на мисълта му. Той е един от моите духовни бащи” – каза Георги Тошев. Журналистът е бил специално поканен да направи това интервю с Наум Шопов.”Извика ме зет му Кольо Карамфилов – „Аз съм готов да разказвам – каза Наум Шопов на една пейка в Парка „Заимов”.

Филмът  е съкровена изповед за живота на Наум Шопов и многото случки, които са го променили и направили суров и затворен. Има и една интересна от младостта в Стара Загора, с която той обяснява нежеланието си да има приятели. Абсурд е да я разкажа, това право има само великия Наум и ще я знаят само тези, които гледахме неговата изповед. Приет във ВИТИЗ на трето място и зачеркнат в списъка с две дебели червени черти, прокуден за година от София…животът му не е от леките, както и неговите собствени лични избори.

„Талантът на Наум Шопов е от изключителните. Той има толкова тотално присъствие във всички жанрове – комедия, драма…толкова силно присъствие, че не забелязваш останалите артисти на сцената, фокусиран си право в него” – каза Георги Тошев.

Емоционалната среща завърши с раздаването на автографи на красиво оформеното издание за Наум Шопов и обещание за нова среща през октомври, с нов герой.

Уляна Кьосева