Четвъртокласници от ОУ „Св. Никола“ се учиха на прабългарски бойни изкуства

Учениците от IV „д“ клас На Шесто основно училище „Свети Никола“ Стара Загора успяха да се докоснат до старинните оръжия, облекло и сечива, С които са си служели багатурите.

Багирите разказаха на децата интересни факти относно тях – как са изглеждали, как са били изработвани в миналото, какво означава реконструкция и археология.

След теорията последваха практически упражнения. С маршова стъпка и песен се четвъртокласниците се отправяха към всяко следващо предизвикателство- стрелба с лък, езда, бой с тояги …И всичко това в прабългарското селище „БАГА-ТУР“.

Денят им беше изпълнен с много емоции.

Бага-Тур е единствената по рода си школа и организация в страната, която си поставя за цел да напомня и да говори за ценностите и идеалите на прабългарите и тяхното разбиране за света. В ядрото на Бага-Тур стои разбирането на висшите духовни постижения на прабългарите и организацията ги представя по един съвременен и интересен начин.

На обучителните площадки под ръководството на багирите, децата изучават важни за прабългарското общество умения като стрелба с лък, въртене на бич, езда, хвърляне на копие, фехтовка с меч и щит и др. Голяма част от заниманията са под формата на игри и състезания.

Долап.бг