Поклонническо пътуване осъществиха децата на старозагорския храм „Света Троица“

Пред прага на Петровия пост, с благословението на дядо Киприан, децата от Неделното училище и Ателието по иконопис към старозагорския храм „Света Троица“ осъществиха традиционното си поклонническо пътуване. На свят ден – в Неделята на Всички светии, която тази година съвпадна с деня за почит към иконата на Света Богородица „Достойно есть“. И на свято място – в храмове, посветени на закрилника на българския народ, св. Йоан Рилски Чудотворец.

Поклонението започна в храм „Св. Йоан Рилски“ – Раднево, където свещениците посрещнаха децата с любов и отслужиха за тях обща молитва. Отец Иван Алексиев запозна присъстващите с историята на храма, изграден с даренията на радневци през ХІХ век, и изпрати поклонниците с напътствия и пожелание да възрастват в християнските добродетели.

Групата посети Археологическия музей в града, където директорът Пламен Караилиев представи експонати, открити на територията на комплекса „Марица-изток“. Сред тях са златни и сребърни накити от ранната бронзова епоха, които нямат аналог в България. Но най-голям интерес у посетителите предизвика богатата колекция от икони.

Акцент в програмата на пътуването беше посещението в новоизградения храм „Св. Йоан Рилски“ на територията на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Беше особено интересно и вълнуващо, тъй като стенописите в храма, които са пред завършване, са дело на Зорница Иванова, преподавател на децата в Ателието по иконопис. Тя на място им разкри „тайните на занаята“ – показа скици, от които тръгват стенописите; бои, с които се рисува; дори големия пергел, който очертава ореолите. След обща снимка пред храма, децата се отправиха към почивната база на ТЕЦ 2, където домакините им бяха подготвили богата почерпка – напълно достойна за Заговезни.

В края на пътуването децата посетиха Археологически парк „Нов живот за миналото“, който е разположен в подножието на 32-метровия паметник на свети Йоан Рилски. На площ от 13 дка там са изградени реплики на несъществуващи вече архитектурни паметници, в това число и раннохристиянската базилика, открита край с. Полски Градец. След като разгледаха експонатите, децата стреляха с лък, играха и се забавляваха.

Поклонническите пътувания са важна част от учебно-възпитателния процес. Осъществяваме ги в края на учебната година – това е отдавнашна наша традиция, която беше прекъсната по време на пандемията. Сега я възстановяваме, с благословението на дядо владика“, каза дългогодишната преподавателка в Неделното училище д-р Илиана Димова.

Отец Евгени Димитров

Източник :Храм „Св. Троица“