Книга и филм за големия актьор Наум Шопов представят в Стара Загора

На 12 юни 2023 г., понеделник, от 18:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора журналистът Георги Тошев ще представи книга и филм за актьора Наум Шопов (1930 – 2012), роден в Стара Загора.

Книгата „Бележки от един живот“ (Сиела) е под редакцията на Георги Тошев. Документалният филм „Личен разговор“ (45 мин.) e създаден от Георги Тошев, Станислав Тодоров и Росен Даскалов.

Наум Шопов: “Добре се чувствам в театъра. Това е моят първи дом. Може и да звучи сладникаво, но аз наистина съм се родил в него. Живели сме там. Родителите ми не са имали квартира. Били са бедни. Живеели в театъра, в гримьорната. Майка ми бе актриса – Мара Шопова. Баща ми, Христо Шопов, беше директор на театъра, чиновник в читалището. Случило се така, че ме поканили да дойда на този свят в театъра. Малко… как да кажа, неочаквано.“

В интервю пред БНР – Радио София Георги Тошев споделя: Наум Шопов беше особена порода човек. Чаках го 14 години, въпреки че бях сред малцината, които са взели интервю от него. Беше тих и скромен в живота си и мощен, царствен на сцената и на екрана. Наум още тогава прозря, че истината трябва да се знае. И той я каза спокойно. Може би тази книга е предупреждение, един тих съвет. Пълна е с многоточия. Животът му беше пълен с музика и книги. Той не ни занимаваше със себе си, а говореше като мъдрец.“

В друго интервю пред агенция „Фокус“ Георги Тошев разказва: Това беше една година на нашите тихи вечери и разговори, пътуване до Пловдив на концерта на любимия му „Дюк Елингтън Оркестър“, защото Наум беше човек, който обичаше джаз и хубавата музика. Всичко това приключи изведнъж, когато Наум се разболя. Отидох в болницата с ръкописа и казах: Наум, книгата е недовършена, какво да правим? И тогава той, като един истински мъдрец, ми каза: „Издавай я такава, каквато е, за да не си измислят един ден, когато ме няма“. Той даде шанс публиката му да го познава от другата страна, не само през ролите и филмите, които ни остави, но и през неговите съкровени мисли и превратностите на съдбата.

Снежана Маринова