Стара Загора отново е столица на джаза

На 8,9 и 10 юни 2023 г. Стара Загора е столица на джаза. Завоювал име и авторитет през изминалите 10 издания, създал претенциозна и разбираща публика новото издание, с ново име „Цветовете на джаза“ събра стотици почитатели на тази прекрасна, интелигентна музика.

Много са обстоятелствата фестът да се превърне в притегателен център на духовното пиршество. Уникално е мястото, където се провежда: Централната улица – декоманос максимос на Античния град „Августа Траяна“. Усещането е, че времето се обръща над 1800 години назад и се смесваме с римските аристократи, които също са се наслаждавали на високо изкуства. Фестивалът от началото и досега е безплатен за посетителите, жест на Общината, който видно дава много добри резултати. „Цветовете на джаза“ се провежда в най-романтичното време на града на поетите и лепите – когато липите цъфтят. А когато липите цъфтят, разнежва се Стара Загора. Не на последно място е безукорната организация на отдел „Култура“ във всяко отношение – ред и порядък, перфектни сцена, озвучаване, ефекти и най-най-вече – поканени на концерти едни от най-добрите български джазмени.

По традиция форумът откри ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева с думите:„Аплодисменти тази вечер заслужават всички, които реализират този така чакан и обичан фестивал в нашия град, но и публиката, която се наслаждава на добрата програма и изпълнения. Очаква Ви вълшебно преживяване. Забавлявайте се, използвайте тези моменти за откъсване от ежедневието, споделете време със семейство и приятели!“ – каза г-жа Желева. Тя благодари специално на екипа на отдел „Култура“, който за поредна година превръща Стара Загора в столица на джаза.

Младият диригент на Държавна опера Стара Загора Виктор Крумов, който отскоро е и ръководител на Общинския духов оркестър е инициатор на новата концепция на форума под липите.

Нарекохме фестивала „Цветовете на джаза“, за да покажем, че джазът е многолик, разнообразен. Вярвам, че всеки ще намери по нещо за себе си. Насладете се!“, каза Виктор Крумов.

Първият концерт от първата вечер на едно годишните музикални събития беше на джентълмена на джаза, брилянтния Васил Петров с виртуозните инструменталисти Йордан Тоновски (пиано), Кристиан Желев (ударни), Христо Минчев (бас).

Този надарен Свише с кадифен баритон естет във всичко, не е непознат за старозагорските меломани. Той имаше преди време участие със симфоничния оркестър на операта, а е гостувал и с други състави. И този път, „той направи сърцето“ на изисканата, хай-лайф публика с прекрасни парчета, стандарти, песни от филми в нов аранжимент, любими хитове от неговия огромен репертоар.

Повече от час продължи неговият концерт, но публиката не искаше да се раздели с неговото вълнуващо изкуство. На биса маестрото изпълни, заедно с публиката, нашумялата „Май уей“.

Вторият концерт беше на Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част с главен диригент подполковник Ради Радев.

Представете си 50 млади инструменталисти. От тях 10 тромпетисти, 13 -кларнетисти, 3 цука, 4 корни, 3 саксофонисти, двама на ударни инструменти, туби и пр., облечени в гвардейски униформи. Сам по себе си този факт е респектиращ, а щом започна изпълнението им и доста сложната програма, аплодисментите и възгласите бяха много бурни. Военните изпълниха диксилени, стандарти, филмова музика, популярни парчета в нов аранжимент, атрактивните“Тико-тико“, „Поп-троп“ , Токата и фуга на Бах – в джазов аранжимент …

Концерт-майстор е ст.сержант Павел Стойчев, който със своя вълшебен кларинет неведнъж е гостувал на Джаз форума. В една от пиесите чухме тромпета на солиста на оркестъра Йордан Якимов.

Между отделните изпълнения подполковник Радев увлекателно разказа историята на Гвардейския оркестър. Той е първият оркестър създаден веднага след освобождението на България от турско робство през 1878 г. 20 чешки музиканти пристигат в България с мисията да създадат духов оркестър. Закупуват им най-добрите инструменти от Австрия и така се започва. След това някои от тях създават собствени оркестри. Започна да се пише специална музика за съставите. Много са имената на диригентите на Гвардейския оркестър, но първи от тях е маестро Георги Атанасов, композиторът на операта „Гергана“, с която през 1925 г. се слага началото на Строзагорската опера. Подполковникът сподели за многобройните участия в Европа и по света. В Кьолн са свирили през 18 000 – на публика, а в Базел, в продължение на 4 часа, са участвали в грандиозен парад, заедно с 230 оркестъра.

Естественият финал беше тържественият марш на Българската армия – „Весели в боя“. Първият концерт от втората фестивална вече „Цветовете на джаза“ е на Надя Тончева и приятели. Те ще представят „Бразилиадо“ по Антониу Карлус Жобим (1927 – 1994). Вторият концерт от втората вечер е на легендите от „Акага“. Това са любимците на публиката Краси Куртев (фронтмен, бас-китара), Георги Велев (тромпет, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Краси  Кирилов – Джоджо (тромбон, вокал), Калин Петров (клавир), Петър Главанов (китари) и Димитър Митев – Дънди (барабани) очакват верни и нови приятели.

Едно птиченце ми каза, че между двата концерта има изненада. Съобщавам я само на Вас, защото сме приятели. Очаква се дебют на Старозагорския бигбенд с артисти от Общинския духов оркестър с диригент Виктор Крумов. Любопитството към тяхното изпълнение е голямо. Желаем им успех.

Началото на концертите е от 19:00 ч. Въпреки, че е юни, вечерите са доста хладни, така че вземете си връхна дреха и парички за биричка.

Росица Ранчева