Международен пленер по живопис „Дружба“ започна в Стара Загора

От 8 до 17 юни 2023 г. в Стара Загора се провежда 27-ият Международен пленер по живопис „Дружба“. Тази година в него участват седем живописци, майстори на четката и палитрата. Това са Ева Вишневска-Здуняк – Полша, Ута Хайнике – Австрия, Марта Стаменов  – България/Австрия, Димитър Яранов  и Юлиан Табаков от София, България, Пламен Кирилов и Жасмина Иванова от Стара Загора, България.

На пресконференция на 9 юни, д-р Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора представени участниците във форума. Всички те са с големи творчески биографии, с десетки самостоятелни национални и международни изложби.

От името на ръководството на старозагорската гилдия на художниците Алагенски благодари на Община Стара Загора за многогодишната подкрепа за реализиране на пленера.

Зам. кметът на Общината Милена Желева поздрави участниците с добре дошли в духовното сърце на България. „Вярвам, че и тази година ще продължите традицията, ще имате вдъхновението, което Ви е необходимо и ще се насладите на града ни, оживял във Вашите творби. Вярвам, че ще откриете своята муза под липите. Имате покана да се почерпите вдъхновение и на нашия форум „Цветовете на джаза“, който може да бъде Вашия творчески пламък за създаване на колоритни и вълнуващи платна“.

Първият ден е опознавателен. Живописците ще посетят знакови места на Стара загоора – Неолитни жилища, Мемориал „Бранителите на Стара Загора“, Аязмото, Античния форум „Августа Траяна“, Зоопаркът и пр.

Общината осигурява материалите за рисуване – рамки, две платна 50/65 см., акрилни бои, четки и пр. На 16 юни 2023 г. от 18:00 ч. в зала „Лубор Байер“ ще бъде официално открита изложба с творбите от пленера. Пленеристите оставят готовите си творби, които постъпват във фонда на Художествената галерия на Стара Загора. Извън тях, ако има готови творби, могат да бъдат предложени за продажба.

Според д-р Милен Алагенски целта на провеждането на пленер „Дружба“ е да се разширят съществуващите и се изградят нови творчески контакти с представителите на различни страни и групи, да има обмен на идеи, стилове и не на последно място „сверяване на часовниците“ с изкуството на различни художници.

Росица Ранчева