Четири дни забавления за малки и големи по време на първия по рода си фест „На зелено“ в Стара Загора

Теодосий Спасов, Иван Шопов и още дузина банди – в безплатна програма с изкуство, маршрути, бягане и дискусии от 15 до 18 юни 2023 г.в Стара Загора.

Събота и неделя на занимателни дейности за деца и възрастни сред природата, на крачка от сърцето на града, както и природосъобразен базар – това са само част от предложенията на  първия по рода си безплатен фестивал „На зелено“ в Стара Загора (15 – 18 юни). Вечерите пък са отредени за урбанистични дискусии, кино и два безплатни концертни маратона в петък и събота вечер (16 и 17 юни).

Фестът започва с вече традиционните урбанистични срещи, на 15 юни, четвъртък, в 17:30 ч. в творческото пространство на Къщата на архитекта, на ул. „Сава Силов“ 37. Специално за събитието идват арх. Елица Панайотова от „Зелена София“ и проф. Тодор Булев – председател на българското жури на венецианското биенале.  В Стара Загора ще са и активисти от Варна и Пловдив, журналистът Огнян Георгиев, организаторите на фестивали арх. Веселин Алексиев и Момчил Цонев. Специално участие ще има и Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Повече: https://www.facebook.com/events/690965089457335

На 16 юни, петък вечерта, софийската творческа група „Колективът“ ще преобрази т.нар. Тайна  поляна на река Бедечка – софийските организатори на фестивали гостуват специално на Стара Загора с формат „Реките на България“. „Реките на Стара Загора“ остава гост на феста за цели три дни, а всички желаещи ще бъдат упътени към Тайната поляна. „Колективът“ прави култовите фестивали  „Реките на София“ и „100 стола“. Те ще осветят района, ще направят импровизиран бар на фона на артистична намеса, изложба за гражданска активност, фотобудка, работилници за малки и големи и много други. Предвидили са и детски занимания. Ще има диджеи със свои сетове. Повече за Реките на града – Стара Загора: https://www.facebook.com/events/638800698121072

В петък вечер, след 18.00 часа, започва концерт на няколко банди, свързани със Стара Загора – мястото е южната част на парк „Бедечка“, станала популярна с гражданските борби за запазването си: Required*, Djankobrat, „Аудиосфера“ и ключовите старозагорци от софийската сцена „Кота 0“. В събота вечер, 17 юни, след 17:30 ч. идват етно бандите „Вишна-черешка“, „Бас народен“, „Ехо Балкан самба“ и специалните гости – благодарение на любимата на българите марка бира – Теодосий Спасов и Иван Шопов.

В събота и неделя (17 и 18 юни) тръгват семейни туристически маршрути и бягане. Готви се и състезание по тенис на маса. От сутринта в двата почивни дни, в южната част на парк „Бедечка“, започват изключително много занимания за деца, работилници, образователни демонстрации, ленд арт намеси и много други. Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ ще направят орнитоложка разходка в събота и дейности за защита на птиците демонстрационни работилници в неделя. Една от стените в парка ще се преобрази с графити – благодарение на старозагорски младежи и графити артиста Николай Петров – GLOW. Моро Миро пък ще представи новия си мономюзикъл „Саксийното момиче“. Ще има цирков спектакъл, народна музика и танци, огнено шоу и какво ли още не. Архитекти ще направят детска работилница за екологично строителство. Ще има забавна астрономия и забавна математика за деца, правене на полезни бонбони, картички, компостиране, микронаблюдения и още много. Включват се още организациите като „BG Бъди Активен“ със своя Шишеяд – инсталация за рециклиране и много други.

За родителите има базар с природосъобразни продукти – био брокат, био козметика почистващи препарати, свещи, цяла гама от пчелни продукти, био продукти от роза и лавандула, декорации за дома, ръчно направени детски играчки, хранителни добавки, масажори, книги, чайове и какво ли още не.

В двата почивни дни култовата Арт група „Дупини“ ще представи фотоизложба и демонстрации на ленд арт (или с други думи “изкуство в природата”) около т.нар. Тайна поляна край река Бедечка, заедно с местни артисти. =

В 9.00 часа, в неделя, от кръглото езеро близо до езеро „Загорка“ тръгва и 5-километров крос  „SiteGround 5 км бягане“. То също включва и възможност за кратко детско бягане и сладки изненади за малчуганите, както и възможности за по-дълги маршрути и дори велопоход към местността Трите могили Повече: https://www.facebook.com/events/763376955273674. Визионерската ИТ компания SiteGround застава и зад турнир по тенис на маса – предстоят подробности.

През цялата събота и неделя в парк „Бедечка“ започват или завършват и туристическите маршрути за семейна разходка, фокусирани около парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), включващи и другите старозагорски паркове, част от безплатните турове на Туристически информационен център, както и посещение на близкия Музей на бирата. Основна точка ще е край реновирания Зоопарк, в сърцето на Аязмото. Специално за фестивала отваря и една от астрономическите обсерватории. Повече за маршрутите: https://www.facebook.com/events/155674540719975

В събота вечер, от 22:30 часа, както и в неделя вечер от 20:00 часа, на Тайната поляна край „Бедечка“ ще ще има и любителско кино в първия по рода си любителски природен кинофест, реализиран с подкрепата на Националния фонд „Култура“. Под звездите и звуците на реката ще има документални филми с еко насоченост, филми за екстремни спортове и игрални продукции на непрофесионалисти.

Така, между 15 и 18 юни в публичните части на парк „Бедечка“ и в цяла Стара Загора се настанява фестивален дух. Ще се съблюдават границите на собствеността в парка, както и чистотата на мястото. Заедно с още няколко събития в този период, Стара Загора и региона се превръщат във фестивалната дестинация на България за цял месец – рок фест наблизо, цветни празници, докторски рок фест и разбира се – джаз фестивал сред античното наследство на Стара Загора.

Фестът „На Зелено“ е организиран от Творческия колектив „На улицата“ с подкрепата на Община Стара Загора и приятели, сред които групите „Запазете Бедечка“, „Колективът“, Международния младежки център, Туристическо дружество „Сърнена гора“, Търговско-промишлена палата Стара Загора, Къщата на архитекта, любимата марка бира на България, основната аптечна верига, няколко ИТ компании със Стара Загора в сърцето и много други.

Следете прогамата на: https://artstz.org/bedechka/ и https://www.facebook.com/events/539424491629286

Красимира Кънева – Пенкова

Експерт „Връзки с обществеността“