Старозагорското участие в Международния фестивал „Св. Богородица – Достойно Есть”

Близо 340 участници от 14 изпълнителски състава от България, Полша и Сърбия гостуват в Поморие по повод 19-то издание на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно Есть”. Участва и Представителен хор на Старозагорска епархия „Свети апостол Карп“ – Стара Загора.  Мащабният хоров форум се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий и кмета на община Поморие Иван Алексиев, а организатори са Община Поморие, Сливенската митрополия и настоятелството на храм „Свето Рождество Богородично”.

Празникът на духовността бе открит с посрещане на чудотворната икона, дала името на фестивала,  „Св. Богородица – Достойно Есть”. С литийно шествие по главната пешеходна улица на града иконата бе пренесена до храм „Свето Рождество Богородично“, където с разрешение на Светия синод тя ще бъде изложена за поклонение до 11.06.2023 г., когато е и заключителният концерт. По традиция събитието започна с химна на фестивала в изпълнение на Старозагорския хор „Свети Апостол Карп“. Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей, заедно с други духовници, отслужиха водосвет и пожелаха успех на тазгодишното начинание.

Кметът Иван Алексиев откри официално деветнадесетото издание на форума и поднесе приветствия към всички присъстващи: Благодаря на всички, които пряко участват в организацията на този фестивал, защото в тези нелеки времена е много трудно да запазим духовността и вярата. А ние в Поморие го правим. Нека бъдем пример за всички и малко да наведем глави, за да бъдем малко по-смирени и по-добри, да преоткрием доброто в себе си и да го предадем на останалите. Това не е просто фестивал. Това е празник на вярата!

Гости на фестивала са проф. протопсалт Мирослав Попсавов – един от доайените на църковната хорова музика у нас, както и дългогодишната журналистка Янина Богданова, отразяваща фестивала от самото му създаване. Сред гостите на откриването бяха председателят на Общински съвет Адам Адамов, заместник-кметът на община Поморие Янчо Илиев и общински съветници.

Първата фестивална вечер завърши с концерт с участието и на Представителен хор на Старозагорска епархия „Свети апостол Карп“ – Стара Загора

Източник: Поморие днес