Със съвършен концерт-спектакъл Пето основно училище „Митьо Станев“ чества своята 70 годишнина

На 5 юни 2023 г. в Държавна опера Стара Загора, под девиза „70 години -съзидание и гордост“ Пето основно училище „Митьо Станев“ Стара Загора отбеляза своите първи седем десетилетия. В салона присъстваха вчерашни, днешни и утрешни възпитаници и учители на най-голямото основно училище в областния град, представители на почти всички детски градини и училища от града, много гости и приятели. Двете страни на авансцената бяха заредени с подарени красиви кошници цветя. Рунд-хоризонтът беше във виолетово-синьо с хиляди звезди и по средата – едно голямо красиво дърво. То е дело на безвреме полетял към Космоса любим учител Ботьо Ботев, с чието име са свързани стенописите в школото, както и всички декори и костюми на единствената училищна оперета.

Разбира се, настроението беше приповдигнато, в очакване на традиционната церемония по отбелязване на годишнини и професионални празници на училищата, но такова нещо не се случи.

По идея на учителката по Български език и литература Мария Гочева и колегата й Божанка Дякова, честването беше една красива приказка за миналото, едно „намигване“ към бъдещето и радостта и гордостта да си част от голямото семейство на Пето.

Бързам да съобщя, че постановката е дело на Радост Младенова -Арабаджиева – доказан творец, ръководител на музикално-танцовата школа „Алегра“, абсолютен перфекционист и естет. И още – всички изпълнители бяха в нужните тоалети и аксесоари. Хубаво е, че и в мярката беше намерена мярка – и в озвучаването, и в художественото осветление, и в сценичните ефекти.

Началото беше със една закачка, реализирана от Театралната школа, създадена специално за 70-годишнината, с ръководител г-жа Младенова – „Хайде да си направим снимки!“. След това, темпераментните момчета и момичета решиха да разгърнат старите албуми, запечатали дати и събития на любимото училище. Така „се разлистиха“ страници на паметни дати и събития, на десетки учители, на ученици, гордост за училището, за града, за страната…

Добре измислена „рамка“ беше завладяващото изпълнение на Вокалната група на песента посветена на Пето. Автор на музиката е любимата ръководителка на групата Лиляна Александрова. Текстът е на поетесата Мая Дългъчева. Да не пропусна да съобщя, че вълшебен организатор на това професионално представление е учителката по музика Пенка Александрова.

След песента – посвещение с любов на Пето, на сцената беше поканена директорът Димитринка Йовчева. За да бъде в тон с цялата поучително-развлекателна програма г-жа директорът се появи в елегантно-спортен тоалет, за да поздрави публиката, изпълнила до краен предел салона и да благодари на участниците в празненството с думите:

Уважаеми гости, позволете ми да не се обърна към Вас по етикет. Ще ми се да Ви нарека гости-приятели, защото убедена съм, че всеки от Вас, който е тук, малко или много е свързан с Пето основно училище.

Благодаря Ви, че сте тук! Благодаря Ви за подкрепата!

Вчера ми попадна мисъл на един персийски поет, че една свещ не губи нищо от светлината си, ако я даде на друга свещ.

Мисля, че учителите, родителите, всички Вие, които сте тук, които работите с деца, не обеднявате, а се обогатявате хилядократно.

Ще видите сега спектакъл. Той е факт, благодарение на Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Ние няма да бъдем истински актьори, певци и танцьори, ще ни простите неволните грешки, но от душа и сърце искаме да Ви поздравим, да Ви благодарим, а заедно с това – ще поставим и въпроси. А отговорите на тези въпроси, учителите на Пето основно училище отдавна знаят, че само и единствено успехът е заключен в симбиозата между традицията и иновациите.

Така вече сме на 70 години. Но историята продължава. На добър час, Пето основно училище!“

Приветствие и благопожелание за красивата годишнина и букет цветя поднесе Станимира Димитрова началник на отдел „Образование“ на община Стара Загора.

Лъчезарни, красиви и много добри бяха конферансиетата Дея, Ивайла и Биляна – вече осмокласнички, но запазили завинаги в сърцата си обичта към първото училище.

С удачно поднесен текст едно след друго се представиха талантите на Пето, подпомогнати от състави, в които децата продължават да развиват талантите си. Така гледахме и възторжено аплодирахме танцовия състав и камерната формация, ръководени от Йоанна Герлимова; гайдарят Георги Русенов, „Розовия“ балетен състав с ръководител Радост Младенова, който вдигна настроението на песента на АББА „Мама мия“, гласовитата Христина Кюпекчиева, Габриела Крумова и партньорите й от „Загора данс“ със състезателните танци, „Черните лебеди“ на Алегра, които съвсем професионално изпълниха етюд от „Лебедово езеро“ на Чайковски, „подкрепени“ на финала от малките бели лебедчета. Да не пропусна да спомена Таньо Михайлов, който като „Две капки вода“ дублира Веселин Маринов в песента му „Малка жълта рокля“, представянето на мажоретките на Жасмина Стоянова…

С хубаво чувство за хумор театралите представиха какво се случва в класната стая, на какво се радват и на какво се ядосват, „надсмяха“ на таблетите и „зарибяването им“ с недобри идеи…Те се срещната и с изкуствения интелект , който в един миг им разказа играта, но за да докажат че човекът е много над него, те го препрограмираха …

Финалът дойде, колкото неочаквано, толкова и прекрасно. На сцената се качиха всичките 83 днешни преподаватели в Пето основно, за да аплодират изпълнението на учениците си, да се представят с гордо вдигнати чела, че са част от съзиданието и от бъдещето.

Съобщени бяха поздравителните адреси от десетки детски градини, училища, институции, Тракийски университет, обществени и неправителствени организации.

Всички запяха песента за пето.

Росица Ранчев

Снимки:Димитър Узунов