СУ „Иван Вазов“ участва в Международен екологичен форум „Сребърна- Силистра 2023“

Средно училище „Иван Вазов“ Стара Загора отбеляза “Световният ден на околната среда”- 5 юни и “Зелената седмица” като се включи с два отбора в 32-ри Международен екологичен форум „Сребърна – Силистра 2023“. Събитието е организирано от община Силистра и Обединен детски комплекс – Силистра, който е част от календара на МОН и на Националният дворец на децата – гр. София. В него участваха 26 проекта от близо 20 населени места от България и Румъния.

Проявата, предоставя вълнуваща възможност за изява в научна и художествено-творческа сфера.

Участието ни бе и хубав повод учениците ни и техните ръководители да се докоснат до неповторимата по своето съдържание природна даденост, какъвто е резерват „Сребърна“, превърнал община Силистра в биосферен парк, един от малкото по рода си в Европа.

Учениците представиха зелената стратегия на STEM центъра на нашето училище в две направления – рециклиране и намаляване на въглеродните емисии. Те изпълниха отговорно своята мисия, защитавайки успешно проектите си в два етапа – събеседване с журито и публична защита.

Екологичният форум бе и възможност за показване на знанията и креативността на учениците ни, подготвени от своите учители в различна от училищната среда. Учениците ни презентираха своите STEAM умения като умело съчетаха информационните технологии с природните науки, при изработването на практически модели чрез 3D принтиране, графични модели на процесите, дигитални рисунки, постери, брошури и моделиране на биологични обекти с помощта на Lego роботи.

Динко Цвятков

директор на СУ „Иван Вазов“