Сорбоната – най-известният университет в Париж – 3 неизвестни факта

Сорбоната е най-известният университет в Париж. Той се намира в Латинския квартал! Днес ще ви разкажем историята му в 3 необичайни анекдота.

Синоним на престиж, факултетът на Сорбоната е извор на знанието, архитектурно бижу, парижка институция и исторически паметник… Той определено се е превърнал в една от емблемите на столицата.
1. Сорбоната носи името на своя основател
Да, Сорбоната е наречена така, защото е основана през 1257 г. от човек на име Робер от малкото селце Сорбон. Когато пристигнал в Париж от родните си Ардени, той осъзнал колко трудно е да се намери квартира в Париж като студент. След като става богослов, Робер дьо Сорбон решава да основе свой собствен колеж, предназначен за стипендианти. Той го създава на хълма Сен Женевиев, точно в сърцето на Латинския квартал – интелектуалния център на Париж, към който вече се стичат студенти от цяла Европа! Той създава и огромна библиотека, която и до днес дава достъп на всички до богатство от знания.
2. Директор на Сорбоната е бил кардинал Ришельо
След като учи в Сорбоната в началото на XVII в., кардинал Ришельо все повече се ангажира с живота ѝ и иска да ѝ вдъхне нов живот. През 1622 г. той става неин директор и се обръща към архитекта Жак Лемерсие с молба да обнови университетските сгради в класически стил. Освен това го моли да обърне особено внимание на параклиса, където е решил да постави гроба си, за да почива там за вечни времена…
3. В Сорбоната се съхранява мумифицирана глава
Когато кардиналът умира на 4 декември 1642 г., той е погребан в параклиса на Сорбоната. Но 150 години по-късно, в разгара на Революцията, гробницата му е поругана! Тялото на Ришельо, смятан от революционерите за жесток министър, е разчленено и е запазена само част от черепа му… взета като трофей от някой си „Шевал“! Десет години по-късно той върнал този неудобен „предмет“ на един бретонски абат, който го обработил и мумифицирал от фармацевт. По искане на Наполеон III през 1866 г. черепът е върнат в Сорбоната, където се намира и до днес.