Третокласници от СУ „Иван Вазов“ са пазители на „чудото“ Български език

Над 100 златни и сребърни медали завоюваха ученици от началните класове на най-старото старозагорско училище

В началото бе словото…“ Най-великата ценност, защото е олицетворение на човешката духовност. И ние трябва да я пазим и съхраняваме. Пазители и стражи на езика, това „чудо“, по думите на Георги Господинов, са учениците от 3. а клас при СУ“ Иван Вазов“ – Стара Загора.

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките покани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Учениците имаха възможност да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Диктовката включва част от интервю със забележителната съвременна писателка Здравка Евтимова. Учениците познават творбата „Кръв от къртица“ на авторката, която поставя на дневен ред сложни общочовешки проблеми, пропити от български колорит и родна атмосфера.

Диктовките на третокласниците са публикувани в сайта на Института.

В игри и награди приключи последният учебен ден за учениците от 1, 2 и 3 клас обучаващи се в начален етап на Средно училище „Иван Вазов“. Повече от сто златни и сребърни медали бяха раздадени на учениците в начален етап за участие в състезанията организирани от Сдружението на началните учители. Златни сребърни и бронзови медали получиха учениците за участие в различните направления на олимпиадата „Кингс“. Грамоти получиха учениците за участие в езиковото състезание по английски език „Hippo.

По случай завършването на второкласниците от СУ „Иван Вазов“ се проведе спортно състезание в 4 дисциплини: спринт, скок от място, хвърляне на медицинска топка и щафета съвместно със спортен клуб по лека атлетика „Спартак“, с ръководител Анита Кръстева и Декатлон. Децата получиха колективни награди по класове и индивидуални – подаръчни ваучери от Декатлон. Спортният празник е отличен начин за децата да изразят своята любов към спорта и да се забавляват в приятелска атмосфера. Игрите приповдигнаха празничния дух на ученици и учители и доказаха олимпийския принцип, че не победата, а самото участие в спортната надпревара е награда за духа.

Динко Цвятков

директор на СУ „Иван Вазов“