„Стара Загора е несравним източник на вдъхновение“- заявиха участници във форума „10 причини да се гордея с моята Стара Загора

Вестник „Стандарт“ награди първенците в спорта, образованието, добротворчеството, културата и туризма и инвестициите в Стара Загора за 2022 г.

На 5 юни 2023 г. в залата на Общински съвет „П. Р. Славейков” Община Стара Загора и вестник ”Стандарт” организираха форум „10 причини да се гордея с моята Стара Загора”. Изложба с 10 големи цветни фото-пана на тази тема, бяха естествената украса на салона. Водеща на събитието беше Славка Бозукова, главен редактор на вестник „Стандарт“. Тя обяви, че целта на срещата е да се отчете какво е извършено в Стара Загора през третия мандат на кмета Живко Тодоров, да се обърне сериозно внимание на младите хора, да се чуе техния глас и да се наградят най-добрите старозагорци и колективи от града в разделите „Спорт”, „Добротворчество”, „Образование”, „Култура и туризъм”, „Инвестиции”.

Зам.кметът Надежда Чакърова представи десетте причини за гордост на града на липите и поетите:

1. Град с 8 000 години история. В културно-историческите обекти се съхраняват артефакти, които разкриват пътя на града във времето.

2. Вторият в страната Зоопарк – топтуристическа дестинация в региона, която през 2022 г. получи изцяло нов облик – симбиоза между природата и модерната визия, отговаряща на високите европейски стандарти. Създаден е и обучителен център, който да подпомага възпитанието на децата на отговорност и грижа за околната среда и дивите животни.

3. Часовникът с куклите – единствен на Балканите. Кукленият театър е средище на изкуството от дълги години. Екипът му има десетки най-високи отличия за работата си. Кукленият часовник е създаден пре 1978 г. и оттогава радва малки и големи с танц на любимите детски герои на всеки кръгъл час в светлата част на денонощието. Механизъм като неговия има само още на шест места в света.

4. Първата извънстолична опера. След пожара през 1991 г. през 2010 г. тя възкръсва от отломките, за да бъде днес театър с богат репертоар на оперни, оперетни, балетни и детски спектакли и концерти. Една от грандиозните и запомнящи се инициативи на екипа на операта е постановки на стадиона. Продължава успешно провеждането на един от най-старите фестивали на оперното и балетното изкуство в Европа, който събира почитателите на това изкуство от 1967 г.

5. Модерно образование – модерен град за млади хора. Обновени са почти всички детски ясли, детски градини и училища. Модернизира се непрестанно образователната среда и се дава възможност за развитие на потенциала на децата в различни сфери. Предстои на есен да отвори врати и най-новата детска градина „Липа“. Общината осигу безплатни високотехнологични обучения и курсове за младежи от осем училища, като амбицията е техният брой да нараства, за да бъдат младите хора с отворени възможности към бързо развиващия се IT – сектор. В града е създадена и национална гимназия с такава насоченост, както и изградено общежитие към нея. Все повече STEM центрове подпомагат прогреса на децата в училищата. Чест и гордост за областния град е, че на неговата територия се намира един от най-големите университет в страната с над 10 000 студенти, които се обучават в над 60 специалности. С огромната си материална база и научни институции, с преподавателски екип от над 600 души, Тракийският университет е добре познат и признат у нас и по света. Модерни са емблематичните за старозагорци и гости на града Цнтрален пазар, покрит пазар „Васил Шаханов“, Летен театър, залата на Културен център „Стара Загора“.

6. Екологичен транспорт. Общественият транспорт на Стара Загора е изцяло обновен. Предстои доставка на още 15 електрически автобуса, а 18 вече обслужват линиите. Оборудвани са със специални филтри за пречистване на въздуха. Седалките са ергономични и удобни за почистване.

7. Атрактивна дестинация за бизнес и кариерно развитие.

Градът е един от основните икономически центрове у нас, както и важен транспортен възел за Южна България. Модерната и с изцяло изградена инфраструктура Индустриална зона „Загоре“ вече е почти заета. Предстои нейното разширяване с нови терени, за да бъдат задоволени потребностите на бизнеса.

8. Зелена Стара Загора.

Стара Загора има над 10 красиви паркове и градини, стотици китни междублокови пространства. Обновяват се още, като им се предава облик, подходящ за отмора, игри паркиране. Изграден бе изцяло парк „Артилерийски“, който прероди атмосферата в западната част на града, на мястото на старите казарми.

9. Пъстри събития

Културният календар на Стара Загора е изпълнен с емблематични събития – фестивалите „Богородична стъпка“, събрал български фолклор и събития, джазовият форум „Цветовете на джаза“, който тази година изпътря града с новото си име и концепция, „Златната липа“- най-новите и най-добрите киноленти на европейското кино, Бирфестът и мн.мн.др. Традиционно се състоят десетки концерти, конкурси, събори и празници в града и по 51 села.

10. Спорт за всички.

Стара Загора е спортен град, не само заради емблематичния футболен клуб „Берое“. Градът е домакин на десетки спортни форуми – Маратон Стара Загора, спартакиада „Универсиада“ и т.н. Спортната база се използва безвъзмездно от клубовете. Поетапно се ремонтират още обекти, които да отговарят на очакванията на общността, както и да създадат спокойна среда за тренировки на шампиони и млади хора.

Започна церемонията по награждаване с грамоти на най-добрите от най-добрите. И награждаващите и наградените допълваха с вълнение и респект защо обичат този невероятен, романтичен, хилядолетен и вечно млад град.

В категория „Спорт“ наградата получи Дияна Стойчева– състезателка на спортен клуб по борба „Берое“ и училището за шампиони СУ“Тодор Каблешков“ . Едва 14-годишна тя е балкански шампион, носител на злато от Държавно лично първенство за момичета и момчета, приза „Динко Петров“ за най-добра българска състезателка в турнир по борба в Стара Загора, както и наградата на кмета Живко Тодоров.

В категория „Добротворчество“ колективната награда получава екип на РД ПБЗН-Стара Загора. През 2022 г. са отреагирали професионално на над 2000 произшествия. Отзовават се на помощ и на съседните области при гасене на пожари и други бедствия. Ежегодно потивират ученици да бъдат част от състезанието „Млад огнеборец“ и активно да участват в динамичните събитиен календар на Общината.

Индивидуалната награда в същата категория е за Деница Димитрова ученичка от ІХ клас на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ за постигнати високи резултати в учебната и извънкласната дейност , завоювани отличия в национални състезания и конкурси и активна обществена и младежка дейност.

В категория „Образование“ индивидуална награда получи Радослав Балкански – член на Академията по математика при ЦПЛР, ученик от ІХ клас на ППМГ „Гео Милев“ за изключителни постижения и завоювани медали на национални и международни състезания по математика.

Почетна грамота получи и Виктория Маринова – ученичка отХІІ клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – спечелила пълна стипендия на Немското посолство за обучение в Германия. Немската държава ще покрие изцяло разноските по следването в изплан от госпожицата университет, а също и голяма част от месечните разходи на престоя в Германия.

В категория „Култура и туризъм“ наградата получи екип на Регионален исторически музей Стара Загора. Поради изпълнение на В и К проект за подмяна на канализационната и водопроводна мрежа на града, археологическата 2022 г. беше натоварена. Освен това имаше и други спасителни проучвания в зоната на резервата „Августа Траяна-Верея-Стара Загора“. Екипът на РИМ продължи разкритията си и при други археологически структури като гробницата, ситуирана на ул. „Христина Морфова“, южно от „Деленият клин“. Находката е уникална за страната. Желанието на Общината е откритието да бъде експонирано и превърнато в атрактивен музеен обект.

В същата категория беше отличена и Вокална студия „Траяна глас“ при ЦПЛР с ръководител Лиляна Дойчева във връзка с пълнолетието на състава и изключително присъствие в културния живот на града, както и редица награди от национални и международни конкурси.

В категория „Инвестиции“ наградата е за Ате Пласт ООД, който притежава сертификат за инвестиция клас „А“ за проекта си „Разширение на съществуващото производство чрез изграждане на нов завод за производство на флексопечатни и ламинирани фолиа и опаковки“, който вече се изгражда на територията на Индустриална зона „Загоре“. Управител на фирмата е Мария Жекова.

Специален приз за подкрепа на кампанията „Чудесата на България“ получи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Сред официалните гости, които връчиха отличията бяха Петя Неделчева – многократен шампион по федербал, проф. Любомир Стойков, примабалерината на Старозагорската опера Ромина Славова, Радослав Жилков – регионален директор на ОББ, Милена Йолдова началник на Регионално управление на образованието, Мария Динева – председател на Общински съвет Стара Загора, народните представители Халил Летифов и Георги Гьоков и др.

Росица Ранчева