Програмата на феста НА ЗЕЛЕНО се обогатява. И ще се обогатява. 

Обсерваторията над Аязмото и Музеят на бирата отварят специално за маршрутите от първия старозагорски еко-арт фест „На зелено“. Записванията са отворени!  

Нещо зелено, зареждащо и заземяващо предстои в Стара Загора от 15 до 18 юни 2023 г.. С подкрепата на община Стара Загора и партньори, Творчески колектив „На улицата“ кани на фестивал „На зелено“.

Освен богата музикална и артистична програма (която можете да откриете тук https://artstz.org/bedechka/), можете да (пре)откриете уникални зареждащи маршрути, предоставящи прекрасно преживяване, което можете да споделите със семейството си или с приятелска компания.

Маршрутите имат определена начална точка, часове, гидове. Кои са маршрутите и как да се запишете за тях, можете да откриете тук: https://artstz.org/routes/ Следете и събитието във “Фейсбук“: https://www.facebook.com/events/155674540719975/

Трасетата възобновяват отдавнашната идея за Зелената огърлица на града, която включва части от южните склонове на Средна гора, позната тук като Сърнена гора, както и големите паркове Аязмото, Борова гора, Бедечка и Бранителите на Стара Загора.

Маршрутите са достъпни за всеки, а в рамките на програмата на 17 и 18 юни (събота и неделя) са предвидeни водачи от Туристическо дружество “Сърнена гора” и доброволци на колектива. Преходите са с различна продължителност и са групирани по време и удобство. За начални и крайни точки са избрани Зоопаркът в Аязмото и основната фестивална локация в парк „Бедечка“.

Специално за „На зелено“, посетителите ще имат възможност да се докоснат и до няколко знакови места в града на липите, които ще са специално достъпни за посещение само в определени часове в рамките на фестивала с организирани групи.

Едно от тях е Музеят на бирата „Светът на Загорка“, който се намира в пивоварна „Загорка“ край парк „Бедечка“. В него посетителите могат да се докоснат до историята на бирата, да се запознаят с технологията на пивоварството и процеса на бутилирането й.

Друга вдъхновяваща дестинация е Обсерваторията на така наречения от старозагорци Втори баир на Аязмото. Тя е част от Института за космически изследвания на БАН и дългогодишен дом на близнака на първия български изкуствен спътник, изпратен в космоса – „Интеркосмос-България-1300“.

Организиран тур ще разкрие и топ инстаграмските места в парковете „Аязмото“ и „Бедечка“, от които можете да направите великолепни снимки на красиви гледки и зареждащи, мистични места.

С грижа към хората с различни възможности, организаторите предлагат водена разходка между Аязмото и Бедечка, достъпна за всеки със затруднения в придвижването или с други специални потребности, но също и за семейства с детски колички и за онези, които предпочитат равните преходи сред природата.

За повече информация може да пишете на страницата на колектива във фейсбук:  https://www.facebook.com/ArtCollectiveStZ

Първан СИМЕОНОВ