„Математика без граници“ има вече и свой химн

Най-добрите в Националното състезание „Моята родина“ и „Математически таланти“ получиха медали и купи

Финализирането на две мащабни прояви, провеждани през цялата година, събра на 3 юни 2023 г. в лапедариума на Регионален исторически музей Стара Загора няколко стотин деца и родителите им, за да присъстват на най-добрата част – награждаването на първенците.

Под патронажа на омбудсмана на Стара Загора г-жа Иванка Сотирова приключи успешно Националното състезание „Моята Родина“. На събитието присъстваха

100 финалисти от 1600 участници в предварителните кръгове. Тук бяха и финалистите от състезанието „Математически таланти“.

Началото постави световно известният кавалджия Георги Добрев – млад и много талантлив артист, които печели аплаузите на публиката в десетки страни по света.

Какво по-хубаво събитие от това след 1-ви юни -Денят на детето, след 2-ри юни – Денят на Ботев и на загиналите в борбата за освобождението на България, да виждам това многообразие от таланти, които с отворени очи чакат да получат своите награди – каза в приветственото си слово г-жа Сотирова.- Това не би могло да се случи без изключителната подкрепа на родителите. Ако Вие, уважаеми родители, не инвестирате в децата си да бъдат подготвени за условията на бъдещето, това от което всички толкова много се нуждаем в нашата прекрасна Родина, да останат тук и да развиват талантите си, нищо не би могло да се случи.

От името на целия екип и преди всичко от неуморните усилия на г-н Любомир Любенов всичко това да се случи, Ви благодаря за Вашата подкрепа и отзивчивост да пропътувате стотици километри, да присъствате днес тук, но усилията и постоянството Ви и през цялата година.

Двата формата на състезанието е прекрасен повод да се откроят най-добрите. Убедена съм, че напред във времето децата ще имат много поводи да се състезават.

Искрено желая много успехи!

Едно е ясно, че ако не обичаме Родината си, няма как да подобрим условията да живеем в България. Това зависи от всички нас.

Успех на младите таланти с пожелание за получаване на много бъдещи награди!“- каза г-жа Иванка Сотирова.

Събитието, организирано с много отдаденост, естетика, грижовност и обич към талантливите деца на България ще бъде запомнено и с още нещо много важно. За първи път прозвуча Химнът „Математика без граници“. Песента е дело на Милена Добрева – ръководител на ансамбъл „Фортисимо“ и Руслан Карагьозов. Има и английски вариант, така че, участниците на финала през м. юли т.г. в Несебър ще я пеят заедно.

Започна церемонията по награждаване на шампионите в състезанието „Моята Родина“.

Всички 100 финалисти получиха сертификат за участие. Освен златен, сребърен и бронзов медал, шампионите получиха и Поздравителен адрес от почетния председател на Фондация „Миню Балкански“ – проф. Минко Балкански, патрон на IT-гимназията в Стара Загора.

ШАМПИОНИТЕ Моята Родина

1 клас

Миа Миленова Минкова, Добрич – Шампион,

Деа Светлин Ганчева, Плевен – първи подгласник,

Ния Георгиева Теодошева, Свиленград –  втори подгласник.

2  клас

Християн Мирославов Александров, Плевен – Шампион,

Ивомир Николаев Николов, Добрич – първи подгласник,

Павел Ивайлов Пейчев, Добрич – втори подгласник.

3 клас

Теодора Петрова Василева, Плевен – Шампион,

Нели Ивайлова Петкова, Плевен – първи подгласник,

Степан Олегович Мельник, Плевен –  втори подгласник,

Димитър Атанасасов Язанов, Свиленград – втори подгласник.

4 клас

Камен Георгиев, Свиленград – Шампион,

Анислава Касърова, Бургас – първи подгласник,

Таня Николаева Статева , Свиленград – първи подгласник,

Големите

Каролина Елин Карасинкерова, Свети Влас – Шампион,

Михаела Миткова Стоянова, Плевен  – първи подгласник ,

Илиян Илиянов Янков, Свети Влас – втори подгласник,

НАГРАДАТА НА ОМБУДСМАНА  на Стара Загора г-жа Иванка Сотирова е за   Галина Вълканова, учител от гр.  Свиленград – Всички романи на Георги Господинов
Осем са шампионите на  финала на „Математически таланти“, които получиха дипломи и купи

Богомил Ведилинов – 1 клас, Казанлък

Мартин Цветомиров Димитров,  2 клас, Плевен

Моника Георгиева, 2 клас, Стара Загора

Сава Троански, 3 клас, Пазарджик

Ния Тодорова, 3 клас, Враца

Александър Маслянков, 3 клас, Велико Търново

Георги Вълчев, 3 клас, Пловдив

Лъчезар Томов, 4 клас, Бургас

След приключване на церемонията няколко десетки бели, зелени и червени балони полетяха в синьото небе. Последваха групови и индивидуални снимки, селфита, поздравления и благопожелания за нови успехи.

Росица Ранчева