Две престижни награди получиха деца от храм „Света Троица“

ВЯРА И УПОВАНИЕ – Цветовете на душата“

Десетгодишната Димитрия Димова от Ателието по иконопис към храм „Света Троица“ – Стара Загора, спечели Специалната награда на Русенска света митрополия в петото издание на конкурса „Вяра и упование“ с иконата „Св. Паисий Светогорец и Св. Никифор Прокажени“.

Тази година темата на конкурса е „Цветовете на душата“. Повод за нея стават думите на св. Лука Войно-Ясенецки, който казва, че душата има свой аромат, а какъв е той, зависи от това как живеем и с какво изпълваме дните си. Предизвикателството пред участниците в конкурса е да изобразят аромата на душата в цвят, да открият в заобикалящия ни свят доброто и красивото, доброжелателността и себеотрицанието, взаимопомощта и уважението, в противовес на егоистичната и суетна самодостатъчност.

Организатор на състезанието е ОУ „Тома Кърджиев“ – Русе. Конкурсът се провежда с благословението на Светия Синод на БПЦ-БП, с подкрепата на Русенската света митрополия – в лицето на Н. Впр. Русенския митрополит Наум, Регионално управление на образованието – Русе, и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Децата от Ателието по иконопис с ръководител Зорница Иванова участват не за първи път в тази благородна надпревара. Миналата година Елена Стефанова спечели награда в раздел „Икони”.

ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух“

Петгодишната Невена Александрова Дакова спечели втора награда в Националния конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – съшествието на Светия и Животворящ Дух“, който се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП.

Наградата на Невена връчи лично Н. Впр. Ловчанският митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ

Невена е възпитаник на детска градина „Светулка“. Там тя посещава заниманията по религиозно възпитание, които се провеждат с финансовата подкрепа на старозагорските храмове „Света Троица“ и „Въведение Богородично“.

Интерпретацията на Невена за празника Петдесетница е впечатляваща, заслужено забелязана и оценена. Тя е изобразила как ръцете на Бог Отец поставят Иисус Христос в дискоса и Светия Дух слиза върху Него във вид на огнени езици“, казва нейната преподавателка по религиозно възпитание д-р Илиана Димова.

В състезанието се включиха деца от Неделното училище към храм „Света Троица“ и от трета група на ДГ „Светулка“.  Всички те ще получат грамоти за спомен от участието си в конкурса.

Източник „Храм „Св. Троица“ Стара Загора