Чудотворната икона на Св. Богородица „Неувяхващ цвят“ посрещната в Казанлък

С благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и митрополита на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин – Република Гърция, в Казанлък посрещнаха Чудотворната икона на Света Богородица „Неувяхващ цвят“.

Владиците съслужиха празнична вечерня в храм „Св. Успение Богородично“, където светинята ще остане за поклонение в рамките на Празника на розата.

Характерно за това изображение на Божията Майка е, че с Богомладенеца са изобразени изключително тържествено с царски атрибути. Света Богородица държи в дясната си ръка цвете (роза), откъдето идва и името на иконата. Тя символизира чистота и непорочност.

“Духовна радост е за всички нас, че именно в тези празнични дни посрещаме Чудотворната икона на Света Богородица “Неувяхваща роза”. Сърдечно благодаря на църковната делегация от побратимения на Казанлък град Дидимотихо за оказаната чест. Благопожелавам на всички крепко здраве, премъдрост и сили”, каза в края на службата митрополит Киприан. На нея присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, гости на града и стотици вярващи.

Благовест Илиев