Пиесата „Земя на копнежи“ гостува в Стара Загора

На 05.юни. 2023 г.от 18:30 ч. пиесата „Земя за копнежи“ ще бъде представена в Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ в гр. Стара Загора. Спектакълът вече спечели публиката „Сълза и смях“ в София, а сега младият творчески екип ще се срещне с местната публика в един от районите, вдъхновител на творбата.

Пиесата изследва връзката на човека с дома му, усещането за принадлежност и общност, емоциите пред лицето на загубата. Трима младежи се сблъскват с разрухата и самоутвърждаването им като личности минава през борбата за запазване на земята им и всичко, което тя символизира. „Това е приказка за планина-пазител, за дълбок, зелен лес, и за море, което удавя старите хоризонти и ражда нови“.

Постановката е по идея на Димитра Канева, а режисьор е Лъчезара Василева. Участват Александър Притуп, Димитра Канева, Никол Василева, Ния Балчева. Творческият екип включва още: Елица Стефанова – сценограф, Мирослав Моравски – музика, Яна Канева – костюмограф и Джасмин Лозанова – графичен дизайн.

Театралната постановка е в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ в подкрепа на исканията на жителите на българското изселвано заради въгледобив село Бели бряг за получаване на справедливи обезщетения. След края на представлението ще има кратка дискусия с творческия екип и експерти от „За Земята за връзките между творбата и случващото се в старозагорското село Бели бряг, едно от села вдъхновител на постановката.

На пиесата в Стара Загора бяха поканени жителите на селата Бели бряг и Трояново, Раднево, Гълъбово, местни медии, Мини Марица-Изток и др.

Постановката се осъществява с подкрепата на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“.

Разговаряхме с авторката на пиесата Димитра Нешева – възпитаник „Актьорско майсторство и театрално изкуство“ на университета в Аберитуит в Уелс и магистратура в Южен Уелс…Пандемията я затваря почти когато е на финала на следването си . , но винаги е планирала да се върне в България.

Как се случи реализацията на този проект?

Приятелката ми Елица Стефанова, която е сценограф на постановката ме запозна с режисьора Лъчезара Василева и това беше основата на екипа.

Как от актьор станахте драматург на тази пиеса?Кое Ви провокира?

Запознах се с хора , загубили домовете си. Аз не мога да си представя това не само да го загубят, но да изчезне домът, хората , спомените и повече да го няма…За пръв път се срещнах с такива хора в Германия в Северен Рейн Вестфалия в околностите на Кьолн. Изселваха много села, за разширението на най-голямата каменовъглена мина… Срещата беше с хора от с. Керпен Майнхайм – това село вече не съществува. Разговорите преминаваха през превод от немски, който аз не владея, но въпреки това болката на тези хора ме засегна дълбоко…Един възрастен господин отказваше да напусне дома си с думите – Тук съм се родил и тук ще остана! Дълбоко ме засегна и провокира за размисъл. . Много по-късно разбрах, че този проблем съществува и в България. Запознах се с хора, които работеха на терен и ми разказаха историята на последните села, които ще бъдат заличени.

Какво очаквате с представянето на тази пиеса? Към кого е адресирана?

Надявам да съпреживеем това, което се случва с тия хора и те да са чути в страданието им. Защото ето, че изчезват от картата, от света, а няма медийно отразяване на преживяванията им. Искам да бъде чута болката им, за да има дебат, за да не се случва другаде…Сега за първи път ще се срещна с хората от с. Бели бряг и много се вълнувам. Ще Ви чакам на дебат и след представлението в понеделник. Надявам се да има надежда за тях и за други като тях.

Заповядайте на 05.юни. 2023 г. от 18:30 часа на представянето на пиесата“Земя за копнежи“ в Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ !

Гина Михайлова