Стара Загора се поклони пред безсмъртния подвиг на Ботев и на загиналите за свободата на България

Както всяка година и тази, на 2 юни стотици старозагорци се покланят и остават цвете пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър Асенов, които се намират на площадчето в началото на парк „Митрополит Методий Кусев“.

Организаторите на събитието – Община Стара Загора и Втора тунджанска механизирана бригада бяха осигурили Общинския духов оркестър с диригент Виктор Крумов, почетна рота, войници на пост пред мемориалите, знамена.

На 2 юни преди 147 години гениалният поет и патриот, загина като водач на чета от 205 юнаци. С подвига си той даде най-яркия пример за саможертва, за безкористно посвещаване на родината. Той е символ на духовна сила, която включва съкровищницата от славни примери на патриотизъм, жертвоготовност и отдаденост в историческата ни памет.

Затова 2 юни не е тъжен ден, в който жалим за смъртта на героите.

2 юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете, извисяван пред лицето на враговете и смъртта.

На 2 юни честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и със славната си гибел.

Изпълни се пророчеството на Ботев. Той остана завинаги жив и ще живее в сърцата млади и горещи. Няма да загине народът, който е родил такъв поет и син.

В съзнанието на всеки българин името на Христо Ботев най-силно изразява порива на цялата нация за свободен и достоен живот.

Светъл образ, символ на героизъм и саможертва в името на една велика цел – свободно и независимо Отечество.

Думи на признателност и преклонение към героите, загинали за България произнесе г-жа Милева Желева, зам.кмет на Община Стара Загора:

Днес отново сме пред бюст-паметниците на Христо Ботев – нашият голям поет, революционер и публицист и на воеводата Хаджи Димитър. Отново е време за слова, за силни думи, време за знамена и за сирени. Защото Христо Ботев имаше една голяма мечта и една голяма молитва – да види свободна, независима, просперираща и модерна България.

Едва ли Ботев си е представял, когато пише баладата си „Хаджи Димитър“ и думите „…Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“, че всъщност те ще се отнасят и за самия него. Защото много са примерите в българската история, пред които се прекланяме. Но малцина са онези, които застават редом в пантеона на великите българи Христо Ботев и Васил Левски. Много са героичните страници в нашата история – четите на Филип Тотю и Хаджи Димитър, като минем през Ботев и Левски, като си спомним за Априлското въстание и боевете край Стара Загора и Плевен, за епопеята Шипка и последвалите войни. Много са примерите за величието на българския дух, за неговата непоколебимост, за саможертвата с едничка цели -единството и просперитета на България.

Нека не забравяме думите на Ботевите четници, които като слизат от кораба „Радецки“, целуват родната земя и изричат „Да живее България!“

Поклон пред паметта на всички герои!“- каза Милена Желева.

Венци бяха поднесени от името на Община Стара Загора и Общински съвет Стара Загора, Втора тунджанска механизирана бригада, от Областния управител, Тракийски университет, СУ „Христо Ботев“ . Величествено беше поклонението и поднасянето на венец от сдружението „Брат за брата“. Младите мъже дойдоха пред паметниците с развети трикольори. Те може би най-истински и честно носят името си „Брат за брата“, както е проповядвал поетът.

Много дълга беше редицата за поднасяне на букети и цветя от общественици, общински съветници, учители и ученици, граждани.

Всички замряха в две минутно мълчание в памет на героите!

Поклон! Респект! Шапки долу!

Водещ на ритуала беше актрисата Светла Тодорова, директор на Драматичен театър „Гео Милев“.

Росица Ранчева