Честит 1 юни – Международен ден на детето! Четете внимателно и с разбиране този текст!

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата.

А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

В ДНЕШНИЯ ДЕН ПРИПОМНЯМЕ НА ПОРАСНАЛИТЕ ДЕЦА /РОДИТЕЛИТЕ/ ТЕЗИ МЪДРИ ДЕТСКИ ДУМИ:

КОГАТО МИСЛЕШЕ, ЧЕ НЕ ТЕ ГЛЕДАМ, АЗ ВИДЯХ…

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях, че закачи първата ми картина на стената и веднага поисках да нарисувам друга.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как нахрани изгубено коте и научих, че си добрър и мил с животните.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как направи любимата ми торта, специално за мен и научих, че малките неща могат да бъдат най-специалните неща в живота.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз чух как каза една молитва и разбрах, че някъде има Бог, с когото винаги мога да говоря и се научих да вярвам в Него.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как приготви храна и я занесе на приятел, който беше болен и научих, че ние всички трябва да си помагаме, грижейки се един за друг.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как отдели от времето и парите си, за да помогнеш на хора, които нямат нищо и научих, че тези, които имат нещо, трябва да дават на тези, които нямат.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се грижиш за нашия дом, за всички нас в него и научих, че трябва да се грижим за това, което ни е дадено от Бога.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се справяш с отговорностите си, дори когато не се чувстваш добре и научих, че трябва да бъда отговорен към всичко и всички, когато порасна.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях сълзите в очите ти и научих, че понякога биваш наранен, но не е слабост и няма нищо нередно в това да поплачеш.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се безпокоиш за мен и поисках да бъда всичко онова, което бих могъл да съм.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз научих най-много от уроците на живота, които трябва да знам, за да бъда един добър човек, когато порасна.

– Когато мислеше, че не те гледам, аз те погледнах и исках да ти кажа „Благодаря!“ за всички онези неща, които видях, когато ти си мислеше, че не те гледам.

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!