Талантливи деца оцветиха Художествената галерия на Стара Загора

От огромния афиш на Община Стара Загора с прелюбопитни изяви посветени на 1 юни- Международния ден на детето, избрах да отида в Художествената галерия. Предизвикателството беше поканата за „Детски празник на изкуствата“. А някъде пък прочетох, че деца ще оцветяват Художествената галерия (?)

Когато пристигнах малко преди началото разбрах, че „оцветяването“ е метафора на присъствието на толкова много деца, разбира се и на техните учители, родители и граждани. Наистина пъстра палитра представляваха всички зали и салони на Галерията. И едно приповдигнато усещане на нещо красиво и вълнуващо да се случи се преплиташе от слънцето, което надничаше ласкаво през прозорците.

Тук бяха „абитуриентите“ (ІV група) от Детска градина „Светлина“, които предварително бяха нарисували отговора на въпроса:“Детството е..?“ В малката изложбена зала вече се мъдреха техните рисунки. Прекрасни акварели, нарисувани с естествени бои- тяхно производство. Представете си всякакъв вид домашни любимци, природа, семейства, пейзажи, обреди и обичаи, приятелства. И нали са абитуриенти, децата бяха пременени с изискани тоалети, малките госпожички – със специални прически, с вплетени в косите украшения…Направи приятно впечатление вежливото отношение между всички тях, уважението, с което наблюдаваха и аплодираха участниците в програмата преди тях.

Началото на празника на изкуствата сложиха малките танцьори от Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова“. Те се представиха с няколко хора и камерен танц.

Аплодисменти заслужиха и най-най-малките инструменталисти, възпитаници на НУМСИ – изпълнители на пиано, на цигулка, на ударни инструменти и блокфлейта.

През това време зала „Детско творчество“ се превърна в художествено ателие, в което децата на „Светлина“ трябваше на място да покажат колко добри художници са. Но преди това, след като окупираха рояла, под акомпанимента на музикалния им ръководител, изпяха като истински хористи две свои любими песни.

В ателието, момчетата се захванаха да приготвят боите. В малки хаванчета те усърдно направиха на каша цветовете на различни цветя, прецедиха ги и започна рисуването с четки и оживяване на нови истории и любими сюжети.

Никога Художествената галерия не е приемала наведнъж толкова много талантливи деца, които пък се „заканиха“ да я посещават по-често.

Директорът на галерията д-р Катя Тинева-Гюрковска поздрави гостите си и им благодари, че споделят празника и усмихват с талантите си един от най-големите културни институти в региона. Защо всеки ден не е първи юни?!

Официални гости на събитието бяха зам.кметът на Община Стара Загора Милева Желева и главният секретар на Тракийски университет проф.д-р Ани Златева.

Росица РАНЧЕВА