Първо Национално животновъдно изложение на говеда от породата „Галоуей“ провежда Тракийски университет

В Академичния технологичен комплекс в Стара Загора, (на територията на бившото АПК в кв. Кольо Ганчев) Ветеринарномедицинският факултет (ВМФ) при Тракийски университет провежда Първото национално животновъдно изложение за говеда от порода „Галоуей”. Това е част, от провеждащите се повече от месец събития, посветени на 100-годишнина на ВМФ.

За нас е чест, че можем да организираме такова изложение, каза на пресконференция ректорът проф. д-р Добри Ярков.- По отношение на генетиката, това са едни от най- добрите животни в Европа и света. Ние сме ги закупили от Германия основно за научно-развойна дейност. В тях сме инвестирали, за да можем да работим в областта на продоволствената сигурност и на превенцията на климатичните промени. Тази генетика е вкарана у нас неслучайно. Това е инвестиция за бъдещето, а заедно с това и за създаването на Института за продоволствена сигурност“.

Ректорът обяви, че интересът към инициативата е изключително голям, както от животновъди и специалисти от цяла България, така и от чужбина. Поканени са двама водещи специалисти от Германия – Юнгер Грейнер и от Австрия – Фред Фрицер, които са еталони за производство на месо от породата „Галоуей“; Едни от еталоните за реализиране на късите вериги на доставка от фермата до трапезата, хора с изключително богат опит, с популярност не просто на храна, а на здравословна храна, с високо качество.

Събитието продължава през целия 31 май 2023 г. Гостите имаха възможност да се насладят на визията на университетските животни, а по-сетне да тестват продуктите от тях.

От тук нататък всяка година на 31 май Тракийски университет ще организира и провежда това изложение, съобщи ректорът. – Ние като лидери в областта на образованието- направления Животновъдство и Ветеринарна медицина сме на първо място в страната. Като изследователски университет в България сме призвани да развиваме иновативна научно-развойна дейност. Целта е всички постигнати резултати в нашия университет да можем да трансферираме към бизнеса чрез нашите студенти, които ще бъдат максимално добре подготвени“.

От породата „Галоуей“ в България има около 3000 животни, пръснати в цялата страна.

В Академичния технологичен комплекс на Тракийски университет се отглеждат 200 животни. Те за внесени от Германия, за да се използват рекултивираните територии на Мини Марица Изток и оттам да се излезе с готов продукт, като част от кръговата икономика, пестене на въглеродни емисии и произвеждане на висококачествен продукт от телешко месо с високо качество. В момента част от животните са в община Гърмен, където са предоставени близо 5000 дка пасища. Животните са презимували там, а в момента раждат. Чувстват се и се развиват много добре.

Тези животни се използват и за научно-развойна дейност по Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“. Всички дигитални методи – контрол на техния здравен статус, на пасищата се осъществява с дронове, с безпилотни летателни апарати. Това е само началото на дигитализацията на този сектор в България.

Животните са изключително устойчиви на климатични аномалии  от – 40 до + 45 градуса. Имат двойна козина, която през зимата се появява по време на студените месеци, а през лятото опада, така че са изключително подходящи за климатичните промени, които вече са факт: рязко застудяване, рязко засушаване, проливни дъждове. Рядко боледуват и са с много високо качество на месото. Много икономически изгодни са за отглеждане. Около 20-25% разходите са по-малко за фураж при тези животни. Те дават приръст основно от тревни фуражи и ниски храсти, т.е. храна, която хората не могат да консумират. Не се използват зърнени фуражи. Месото им е с много добър специфичен вкус и съдържа в голямо количество Омега 3 и Омега 6.

Името Галоуей идва от района на Шотландия, от където породата произхожда от 17 век. Сега тя се намира в много части на света – Канада, САЩ, Австралия.

Головите говеда се експлоатират изключително за производство на месо. Животните са здрави, имат много добра физическа издръжливост, растат в дивата природа, извън оборите, дори през зимата се размножават лесно, особено плодородни са и живеят средно 20 години. Основната характеристика на тази порода е липсата на рога, характер, преследван от животновъдите в дейността по селекция и развъждане.

Биковете Galloway имат черен цвят с кафяв оттенък, тъмно сиво с черно, бяло с колан или ригит. Косата е дълга, мека и къдрава. По-дебелата външна коса образува щит за вятър и дъжд, а по-мекият и тънък подкосъм осигурява топло- и водоотблъскваща изолация.

Биковете на Галоуей тежат от 770 кг до 1045 кг, със средно 820 кг. Кравите от една и съща порода имат тегло от 450 kg до 675 kg при средно 565 kg. Телетата тежат между 31 и 36 кг при раждането. Височината на възрастните животни е 122 см при кравите и 137 см при биковете. Телетата, отбити на 205 дни, тежат около половината от теглото на майките си.

Темпераментът на кравите е спокоен, с много силен майчин инстинкт, който ще ги накара да защитят телето си срещу всякакви възприемани заплахи. Биковете от тази порода са много послушни, но смели. Твърди се, че асоциира и атакува хищници, за да защити телетата му. Дори в стадото овце да има само няколко крави Галоуей, те ще се държат по същия начин, защитавайки овцете от кучета и хищници.

Кравите от тази порода имат леко отелване, с ниска честота на отелване дистоция (0,8%). Процентът на отбиване на телета е висок, 95,5%, а степента на оцеляване е много висока, 95,2%.

Това е най-икономичната порода, която няма нужда от обори, от специализирана мобилна и стационарна техника, която е много скъпа и оползотворява невероятно добре тревните фуражи.

Месото на Галоуей тепърва навлиза като бранд в България и е за високи ценители.

Продължаваме изграждането на SMART– ферма, изцяло дигитална, – обясни ректорът.- Последният модел робот пристигна на 20 май т.г. Подготвяме обекта и до началото на есента ще бъдем напълно готови. Това е робот без човешка намеса. Говорим за роботизирани системи за доене, за почистване и хранене на животните. Това ще бъде първата ферма в България с този модел на робот и предложен директно в обучението на студентите от ветеринарна медицина и аграрни специалности“.

Професорът съобщи, че изключително много е увеличен броят на животните, защото е увеличен броят на студентите в Тракийски университет. За последните три години това увеличение е 40%. Приемат се между 2000 -2500 студенти на година. Така се запълват 100% от държавния план-прием. Затова има над 1000 животни, за да бъдат студентите напълно практически подготвени , за да са готови на следващия ден като започнат работа да се включат веднага в производствения процес.

Ние сме призвани да бъдем лидер в дигиталната трансформация на аграрния сектор. Призвани сме и в научно-развойната дейност да бъдем лидери – каза проф. д-р Ярков.- Затова изпълняваме Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“. Нашите инвестиции, които правим по посока на дигитализация на процесите, създаването на Института по продоволствена сигурност са все инвестиция в бъдещето, което ще помогне на България в целия аграрен сектор за следващите 40-50 години. Затова подготвяме стратегия за развитието на Тракийски университет до 2050 г. Студентите, които подготвяме, следва да бъдат активни участници в пазара на труда, да  имат добра реализация и най-важното да остават в България и да работят за родината си“.

Ректорът изказа специална благодарност на д-р Емил Димитров, ръководител на Академичния технологичен комплекс, който от учебно опитно стопанство с 30-40 животни, превърна комплекса в модерна научно производствена база.

Росица Ранчева