Спектакълът „Седем стъпки на любовта“ ще гостува на 6 юни 2023 г. на сцената на Културен център „Стара Загора“

Националното турне на спектакъла „Седем стъпки на любовта“ на Елена Панайотова на 6 юни 2023 г. достига и до Стара Загора. Спектакълът ще бъде представен на сцената на Културния център.

Публиката в Стара Загора познава Елена Панайотова от изключително интересния спектакъл „Сън в лятна нощ“ по Шекспир на ДТ „Гео Милев“, за който преди месец й беше присъден „Златен кукерикон“ за режисура.

Живот без любов не е живот, любовта е най-важният въпрос в живота, разрешиш ли него, ще разрешиш и всички останали въпроси, независимо от какъв характер са, казва Елена Панайотова.

Освен режисьор, тя е и драматург на „Седемте стъпка на любовта“- компилация между текстове от древния персийски епос, които описват историята на Калаф и Турандот.

Историята е описана за първи път през XII век от поета Низами Ганджави. Татарското царство на ногайците е въвлечено във война и напълно опустошено. Принц Калаф, заедно с родителите си, е принуден да търси спасение в изгнание. След много препятствия по пътя той успява да приюти майка си и баща си при царя на берласите и се отправя към Китай. Там се влюбва в императорската дъщеря, принцеса Турандот, но животът го изправя пред ново предизвикателство. За да се ожени за нея, трябва да разгадае гатанките й или да загуби главата си. Принц Калаф е точен в отговорите си, но принцесата отказва да се омъжи за него. Тогава той й поставя гатанка, на която, ако тя не успее да отгатне, на другия ден ще трябва да стане негова жена.

Сценичната версия на персийската приказка на Елена Панайотова разказва не за жестокостта, а за израстването и любовта.

В никакъв случай това не е обикновена любовна история, доколкото любовта може да бъде обикновена.Освен темата за първата единствена любов и седемте стъпки към нея, съгласно суфиската мъдрост, преплитаме много други истории, подобно на ориенталската традицията в „Приказки от 1001 нощ“. В нашия спектакъл се преплитат теми за емигрантството, приемането на несигурността, пътя на младия човек към съзряването, пътя към себе си и срещата с истинската любов. Защото човек открива любовта само когато е готов за нея. Ако не си готов, тя може и да те подмине, казва режисьорът.

Препятствията показват силата на любовта. Понякога загубваш всичко, но израстващ и така вече си готов за истински чувства.

Елена Панайотова признава, че следва мъдростта, която идва от Изтока и отбелязва, че България пази в историята си тези древни следи.

Сценограф на „Седем стъпки на любовта“ е Юлиана Войкова-Найман, композитор – Николай Иванов („Oм“), хореограф – Яница Атанасова, носител на много награди.

Седем са актьорите, които ще участват в спектакъла, но броят им не е библейска метафора. Сред тях е и младата звезда на Драматичен театър „Гео Милев“,Антония Кундакова, която дебютира на старозагорска сцена в „Ние врабчетата“. Младият и талантлив актьор Мартин Петков, станал популярен сред телевизионните зрители с ролята си на Симо в хитовата крими драма „Братя“, изпълнява ролята на Калаф. В останалите роли зрителите ще видят Благица Стоименова, Любомира Стефанова, Радослав Радев, Теодор Кисьов, Тодор Кирилов,които се превъплъщават в по няколко роли на царе, ханове, разбойници, разказвачи, мъдреци, танцьорки.

Спектакълът „Седем стъпки на любовта“ е отличен с няколко номинации и получи наградите „Икар“ и „Аскеер“ за авторска музика, както и откри международния театрален фестивал „Фаджр“ в Техеран тази година.

Пресцентър на ДТ „Гео Милев“

.