Фестивалът „С песен и благослов“ огласи Стара Загора

Една година от както започна да отшумява КОВИД-пандемията и се впуснахме да възстановим Националния фестивал на учителите-ветерани „С песен и благослов“ ….Но водени от опита и вдъхновени от постигнатото до този момент организаторите от Клуба на учителите-ветерани „Св. Климент Охридски“ при Народно Читалище „Св. Климент Охридски 1858“ в Стара Загора от няколко месеца упорито се готвят да съберат под знамената на творческото вдъхновение приятели, творци, учители-ветерани от цялата страна. Водещата организация си има и водещ организатор в лицето на г-жа Мария Денева и нейните пораснали момичета и момчета от клуба. В оперативната работа основна движеща сила са екипът от читалището в лицето на г-жа Снежина Аврамова, която от години реализира организационните задачи – подготовката на проекта, с който се кандидатства за подкрепа пред Община Стара Загора, подготовката на организационно-техническия план, на сценария, на писмата до институциите, изготвянето на статута и предлагането му за обновяване и допълване, изготвянето на списъците на участниците, писмата-покани, кореспонденцията, публикациите в медиите, в профилите в социалната мрежа, визуализацията – плакат, покана на събитието и пр. Това са задачи и дейности – месеци наред. В края на април и началото на май започнаха да пристигат заявките за участие. Фестивалът беше много добре познат и беше завоювал авторитет за изминалите години и времето на КОВИД-а не беше успяло да го заличи… Проектът очакваше да се включат към 20 участника – групови и индивидуални изпълнители, а се отзоваха 26 желаещи групи с над 180 участника, от които само няколко групи отпаднаха по здравословни причини. …Но нека да стигнем до датата 26-и май – денят на фестивала. Съвсем умишлено организаторите бяха се спрели на дата преди края на май месец, защото трябваше да отзвучат бурните преживявания на абитуриентските балове в купони и събития на абитуриенти и семействата им. Изчакахме да утихне и наситеният календар със събития, отбелязващи светлия празник на културата и просветата – 24-и май и ние да бъдем част от него, но някак по-деликатно и не натрапващо се, както подобава на достолепната ни възраст и статут на учители-ветерани…

От по – предния ден момчетата бяха подредили залата. Последните задачи бяха поставени и всеки зае мястото си. На входа официалните лица – г-жа Денева и акад. Герлимов посрещаха гостите. Във фоайето свиреше духовият оркестър на 6-о Основно училище „Св. Никола“ и допринасяше за приповдигнатия тон на празника…В 10:00 часа залата беше пълна и се търсеха допълнителни места.. Зазвуча химнът „Върви, народе, възродени!“ Всички станаха на крака и запяха…Празникът започваше.

С присъствието си почетоха събитието г-жа Иванка Сотирова бивш зам. кмет, в чийто ресор беше и образованието, учител-ветеран и настоящ Омбудсман в Общината, г-жа Станимира Димитрова – началник отдел „Образование“ в Община Стара Загора. Госпожа Димитрова поздрави участниците и им пожела успешно представяне. С поздрав от домакините председателят на Читалището – акад. Васил Герлимов поздрави с „добре дошли“ от близо и далеч гостите. Към тези поздрави бяха прекрасните и чаровни поздрави на децата от подготвителната група в Начално училище „Димитър Благоев“. Последва и поздравът на г-жа Антоанета Банова, в чийто представяне водещата допусна грешка, представяйки я за основател и вдъхновител на фестивала. Това даде възможност Банова да обясни, че преди доста години създава основата на Клуба на учителите-ветерани по идея на нейната учителка г-жа Павлина Ташкова, напуснала този свят преди дни на 104-годишна възраст . Това уточнение беше малък повод да се отдаде почит на един прекрасен и уважаван учител, доживял патриархална възраст и оставил примера на достойнство, мъдрост и благородство. А г-жа Банова , която всички познават като учител-ветеран, общественик и рецитатор поднесе поздрав със стихотворение на Харалампи Харалампиев…И разбира се, последва поздравът от г-жа Мария Денева – председател на Клуба, която поздрави гостите и обяви старта на фестивала.

И запяха талантливите учители-ветерани – първо вокалната група на домакините с художествен ръководител Донка Динева. Последваха групите от Исперих, от Кърджали, от Сдружение на учителите „Народен будител от Берковица“, водени от Йорданка Братанова, Вокална група „Перуника“ на Сдружението на учителите “Народни будители“- Монтана, вокална група „Вяра, Надежда и Любов“ – Пловдив, Танцов състав от Сдружението на учителите с ръководител Михаил Георгиев, клубът на учителите „Яница“- Нова Загора, вокална група „Кортенска перла“ с ръководител Петранка Стоянова, вокална група „Гергана“ от Стара Загора, вокална група при Дамски клуб „Райна княгиня“- Стара Загора и още други..

Но сред индивидуалните изпълнители не мога да не отбележа учителките, които рецитираха свои стихове Минка Чернева от Твърдица „Полъх от младостта“ по стихосбирката й „Българка“ и Бойка Серафимова и стихотворението от стихосбирката й „Научи ме на изкуството на малките крачки“ . На финала прозвуча балада, която ни трогна с драматизма и очарованието на старинната песен, в изпълнение на Йорданка Еремиева от Пазарджик.

Гост на фестивала беше и председателят на Националното сдружение на учителите-пенсионери Данаил Търпоманов. Той поздрави всички участници с куража да продължат активно да участват в живота и да допълват със знанията и уменията си клубната дейност.

Фестивалът „С песен и благослов“ е прекрасна инициатива, събрала вдъхновението, знанието, мъдростта и умението на хора, раздавали сърцето и душата си, за да имаме просветени млади хора, за да имаме знаещи и можещи хора, които да продължат да градят живота. Това е подадена ръка за едно поколение учители, за които си спомняме само, когато разглеждаме ученическите албуми и в миговете, когато спомените ни заливат… А ето, че има възможност за учителите-ветерани да продължат да живеят активно и да не губят връзката си с живота. Това е събитие, което казва на света, че все още имаме милост към хората, напуснали активния живот, но не са забравени. Това е празник, на който се срещат стари приятели и колеги, за да се порадват един на друг. Фестивалът е празник на живота и това го определя като бъдеще, за да ни води по пътеката на вдъхновението и радостта.

Радвам Ви се, мили момичета и момчета от Клуба на учителите-ветерани в читалище „Св. Климент Охридски 1858“! Радвам Ви се на смелостта и възторга на всички, преодолели разстоянията и пристигнали в Стара Загора от всички краища на страната! Радвам Ви се на куража и смелостта, с които преодоляхте гравитацията на годините и възрастта и стигнахте до сцената, за да продължите да пеете, да рецитирате и да танцувате! Радвам се на сърцатостта и младежкия дух, който носите!

Бъдете благословени! Тръгнахме си с пожелание – Довиждане до догодина – живи, здрави и вдъхновени!

Гина МИХАЙЛОВА