Проф.Мадлен Бъчварова с майсторски клас в Стара Загора

В петък и събота /2 и 3 юни 2023 г./, проф. Мадлен Бъчварова ще проведе работилница с дамски камерен хор Библиофония. Интензивна работа на тема world music. Ще се изработят две песни – сръбска и американска. Тяхната премиера ще бъде на благотворителния търг на картини в полза на регионалната библиотека в събота от 11:00.

„За пръв път жена, и то от Стара Загора е в ръководен орган на Американската асоциация на хоровите диригенти. Това е проф д-р Мадлен Бъчварова” – съобщи за сайта ни прем юли 2022 г. д-р Дончо Донев, който е и диригент на Хор „Библиофония” към Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

През 2019 г. Съвместен концерт на Детски хор „Добри Христов” и  на един от най-старите академични хорове от Съединените щати – този на Хановер Колидж от Индиана, събра във Варна на една сцена над 100 певци.

Хорът на Хановер Колидж е на повече от 180 години. Той е представителната част на програмата за хорово образование на колежа.

Диригент на хора е българката Мадлен Бъчварова, която е и пианист, певец, член на журита на хорови конкурси и която 22 години развива музикалната си кариера зад океана. Дирижирала е в Златната зала на виенския Музикферайн, ръководи музикални ателиета в различни части на света. Търсена е от американски хорове и музикални общества като консултант по езиково произношение и музикално-историческа автентичност на българска, руска и църковно-славянска хорова литература.

Бъчварова е участвала в концертни турнета и записи с двете хорови формации на симфоничния оркестър на Атланта под ръководството на бележития диригент Робърт Шоу. С този хор тя получава наградата Грами (единствената българка, носителка на „Грами“ за класическа музика), концертира многократно в Карнеги Хол и се представя на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Атланта.

Тя е и член на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите Грами, както и на националния подкомитет по мултикултурната музика на Асоциацията на американските хорови диригенти.

Ето и поканата за събитието от Ателие Витроартис „за седми път организираме традиционния благотворителен търг в края на учебния сезон. През годините успяхме да подпомогнем успешно доста каузи. Този път средствата ще бъдат насочени в две посоки – спасителния Център за диви животни „Зелени Балкани“ и Регионална бибилиотека „Захарий Княжески“. За целта ще бъдат предоставени голяма част от творбите, участващи в изложбата „10 Години Ателие Витроартис“, открита на 15 Май в Регионална бибилиотека „Захарий Княжески“. Очакваме всички наши фенове да се включат, не сами заради каузата, но и за да стимулират творческия импулс на младите творци.”

Долап.бг