Пет филма от конкурсната програма показва третия ден от фестивала „Златната липа“

ТРЕТИЯТ ДЕН ОТ КИНОФЕСТИВАЛА „ЗЛАТНАТА ЛИПА“ започва с прожекции на три филма в 11 часа. В залата на Старозагорската опера можем да гледаме конкурсния филм от Румъния на награждавания със „Златна палма“ режисьор Кристиан Мунджиу„Ядрено-магнитен резонанс“ (2022). Лентата е филм, размисъл върху настоящето на Румъния, ситуиран в трансилванско село, вкоето живеят румънски, унгарски и дори германски общности. Също в 11 часа в залата на РБ „Захарий Княжески“ започва прожекцията на документалния филм „Скъпи спомени“ (2022) от Германия и Швейцария, а в залата на Културен център „Стара Загора“ – „Невинният“ (2022), Франция.

От 13 часа в зала опера започва италиано-френската лента „Колибрито“ (2022) на режисьора Франческа Аркибуджи. Създадена по мотиви от международния бестселър на СандроВеронези, носител на награда „Стрега“ 2020, тази емоционална, изкусно структурирана мелодрама проследява шест десетилетия от житейския път на Марко Карера и неговото семейство. В същия час в библиотеката започва прожекцията на пълнометражния български анимационен филм „Флорентинска нощ“ (2022) на режисьора Сотир Гелев. Тема на филма „Флорентинска нощ“ е любовта и нейните проявления, понякога странни и необясними. В културния център в същия час ще върви латвийският филм на Матис Кажа „Неонова пролет“ (2022).

От 15 часа в залата на операта ще се прожектира конкурсният филм на ПаолоДженовезе“ „Първият ден от моя живот“ (2022), който разказва история за силата да започнеш отначало, когато всичко наоколо сякаш рухва. Също в 15 часа в библиотеката започва българският документален филм „Превал“ на режисьора Михаил Мелтев, а в културния център ще тръгне филмът „Черен камък“ (2022) от Гърция на режисьора СпиросЯковидес.

В 17 часа програмата „загрява“ с прожекцията на копродукцията от Испания и България „Васил“ (2022) на испанския режисьор и сценарист АвелинаПрат. В главната роля ще видим българския актьор Иван Бърнев, чийто герой е умен и чаровен, първокласен играч на бридж и шах, но живее по улиците на Валенсия… Също от 17 часа в библиотеката започва новата документална лента на Костадин Бонев „Оловният войник“ (2023), посветена на историята на българските рок банди – филм за личната свобода като върховна ценност. В Културен център „Стара Загора“ в 17 часа започва конкурсният филм от Франция „Една хубава сутрин“ (2022) на режисьора МиаХансен-Льове.

В 19 часа е новият български игрален филм на режисьора и актьор Валери Йорданов „Шекспир като улично куче“ (2022), който разказва необичайната история на момче, което е разкъсвано от два големи таланта – театралното изкуство и уличния бой. Също в 19 часа в библиотеката започва филмът на ПаолоДженовезе„Супергерои“ (2021) от Италия, а в културния център е повторението на българското конкурсно участие „Пролетно равноденствие“ (2022) на режисьора Иван Павлов.

В 21 часа в залата на операта ще се прожектира копродукцията от Италия, Белгия и Франция „Осемте планини“ (2022) на режисьорите ШарлотВандермерш и Феликс ван Грьонинген. В същия час в библиотеката започва повторението на „Колибрито“ (2022), а в културния център ще се прожектира копродукцията на Франция и Белгия „Нощта срещу 12-ти“ на режисьора ДоминикМол.

Входът за всички прожекции от програмата на кинофестивала „Златната липа“ са напълно безплатни, благодарение на подкрепата на община Стара Загора.