Любен Чаталов откри своя звезда и посади дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора

Един от най-обичаните киноактьори – Любен Чаталов, днес (28 май 2023 г.) посади свое липово дърво в Алеята на златните липи в Стара Загора и откри звездна плоча със своето име. Чаталов снощи получи специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното по време на церемонията по откриване на 10-ия Международен кинофестивал „Златната липа“.

На брифинг днес актьорът с над 160-180 роли в киното и телевизията призна, че на младини е попаднал съвсем случайно в актьорската професия. По онова време Любен Чаталов учел за озеленител в Лесотехническия и изобщо нямал идея да се захване с актьорство. Съдбата обаче имала друго пред вид както за него, така и за другото голямо име от 80-те години на ХХв. на българското кино – Иван Иванов. Любен и Иван започнали работа в метеорологичната служба на летището. Там работел и техният приятел Славчо Маленов, който няколко 5  години кандидатствал във ВИТИЗ, но все не го приемали. От слушане на репетициите му в квартирата, Иван Иванов и Любен Чаталов наизустили всички басни, стихотворения и етюди. Накрая Славчо ги навил да кандидатстват заедно с него, на шега. Приели и двамата, защото щели да получат като кандидатстуденти  един месец платен отпуск, а и при наплива от 3000 кандидатстуденти за 30 места, не е имало никакъв шанс да бъдат приети. Но минали първи кръг, минали втори, трети, четвърти и пети кръгове и все чакали да ги скъсат. „Все успокоявах Иван, че накрая ще видят, че за нищо не ставаме, и ще ни пуснат да си ходим“. Те, обаче, ни приеха. Останахме да следваме, защото преценихме, че е по-добре да си студент, отколкото да работиш. Все щяха да видят, че за нищо не ставаме и да ни изгонят. Във втори курс обаче Иван Иванов засне „Всичко е любов“, аз пък заснех „Игра на любов“ и като тръгна… чак до днес…“- разказа Чаталов.

Любен Чаталов е свързан с приятеля си от младежките години Иван Иванов и до днес. Иван се е оттеглил да живее на тихо в Панагюрище, а Любен Чаталов на 28 километра от него в село Мирково, където живее и твори щастливо с поетесата Камелия Кондова. В Мирково, където голяма част от местното население е от ромски произход, и двамата големи артисти имат мисия. Подготвили са дарение на над 400 книги на читалищната библиотека, която е с централен климатик. Любен ще направи детски театрален състав, а всяка събота и неделя, още от петък, домът им се пълни поне с 20-тина студенти и други млади духовни хора, които прекарват в духовния свят на тези забележителни. „Любо е от хората, които протягат ръка на младите режисьори. В последните години се снима в много късометражни филми на млади режисьори и като техен „мастър“, учител. За тях е удоволствие и шанс толкова известен актьор да се снима в работите им“, посочи Дякова.творци.

Най-много Любен Чаталов се снима в киното през 80-те години. Тогава почти всеки втори филм, който излиза в България, е с негово участие, подчерта кинокритикът Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“.

Заедно с Иван Иванов, Любен Чаталов е от малкото актьори в България, които предпочитат да се снимат в киното, отколкото да играят на театралната сцена.

Не съм имал време да мисля за театър. Винаги съм бил толкова зает, че се чудя кога съм успял да се оженя, че и деца да имам“, отговори с неизменното си чувство за хумор Любен Чаталов.

Цял живот режисьорите все по планините ме водиха, рядко имам градски филми“, каза още Любен Чаталов. Спомня си интересен факт от снимките на култовия филм „Лавина“ (1982) по романа на Блага Димитрова. Тогава алпинистът Христо Проданов си купува кола и му се пада номер на автомобила 8848 – без връзки, по случайност. Точно толкова е височината на връх Еверест – 8848 метра. Две години по-късно Проданов успява да покори Еверест, но на слизане замръзва и остава завинаги под първенеца на света.

Любен Чаталов продължава да се снима и днес и прави незабравими роли в съвременни филми като „Като за последно“ (2021), „Чичо Коледа“ (2022) и други. Сега играе в една пиеса в Театър 199.

Носителят на голямата награда „Златна липа“ говори за голямата отговорност да бъдеш артист, за отдадеността на ролята по време на снимки, за срещи и съвместна работа с други големи имена от киното, с които е снимал почти в цяла Европа.

За 50-годишнината му Иван Иванов му казал:“Виж какво , Старо. Ако ти купя за подарък един пуловер, ще се напиеш и ще го загубиш. Ако ти купя шише уиски, пак ще се напиеш и кой знае каква беля ще направиш. Я да взема да ти напиша нещо! “ И му написва текста за моноспектакъла „Муха“. Играл го е над 100 пъти в цялата страна. Един нормален човек пише писма до : Архангел Михаил…и  до когото се сети. На всеки човек в главата бръмчи някаква муха и от там тръгва цялата работа…Текстът е и смешен, и тъжен…

Любен Чаталов, бардът Асен Масларски, Камелия Кондова и  Елица Виденова -поетеса от Варна правят импровизиран малък спектакъл с музика, песни и стихове, което носи огромна радост на тях и на публиката, която след края не иска да се разделят.

Любен Чаталов е сред любимите актьори на режисьора Анри Кулев, който няма филм, в който да не му е поверил роля.

„Любо Чаталов е изключителна среща в живота ми, сподели Кулев.- Той е изумителен актьор от супер класа. Всички сме се родило тук и живеем в битието, което сме. Навярно на друго място той би направил друга кариера. Но слава Богу, че е истински българин. Чухте колко  красиво и  умно разказа какви ли не истории. Камерата го обича. Аз си спомням  крупните му планове, тези големи сини изразителни очи. Той е роден актьор. Пък и хубавата смешка с метеорологичната служба при летището…Слава Богу, че са го записали в НАТФИЗ.

Спомням си първия филм, когато снимахме. Ние му говорехме на Вие, защото беше станал звезда в киното. Правеше фантастични сцени, както и сега продължава да прави.

Браво на фестивала! Браво, Любо! Това е една от големите награди на българското кино. Любо е изключителен актьор, изключителна фигура за българското кино. Понякога около пряката работа не забелязваме таланта, не забелязваме стила и емоцията, която той носи. Слава Богу, че има такива моменти, в които трябва да се каже:“Браво, Любо, ти си велик български актьор“- каза Анри Кулев.

Носителят на специалната награда за цялостен принос в киното Любен Чаталов още помни снимките на филма „Илюзия“ (1980) с режисьор Людмил Стайков, тъй като те са правени край Стара Загора. Той благодари на организаторите на „Златната липа“ за наградата и обеща да идва редовно до Града на липите, за да се грижи за посаденото от него дръвче.

Специален поздрав за Любен Чаталов отправиха талантливите деца от вокална група „Траяна глас“, които по време на пресконференцията изпълниха по уникален начин два от големите хитове на АББА.

Стоян Стратиев

Росица Ранчева