Вторият ден на „Златната липа“ предлага 18 филма

ВТОРИЯТ ДЕН НА „ЗЛАТНАТА ЛИПА“ – 28 май 2023 г.,  ще ни предложи истински маратон от 18 филма, които ще се прожектират в трите зали – на Държавна опера Стара Загора, на РБ „Захарий Княжески“ и на Културен център „Стара Загора“.

Прожекциите започват в 11:00 ч., но половин час по-рано – от 10,30 часа във фоайето на операта можете да присъствате на откриване на изложба с киноплакати на големия български плакатист Симеон Кръстев. Изложбата ще бъде представена от изкуствоведа проф. д-р Марин Добрев.

В 11:00 ч. на същото място ще започне среща–пресконференция с носителя на специалната „Златна липа“ 2023 за цялостен принос в киното – Любен Чаталов. След това от 12:00  часа той ще посади своя липа в Алеята на липите и ще открие звезда с името си.

В 11:00  часа в залата на операта ще се завърти прожекцията на френския филм от конкурсната програма „Една хубава утрин“ (2022) на режисьора Миа-Хансен Льове. Сандра е млада майка, която отглежда дъщеря си сама и посещава редовно болния си баща. Тя и семейството ѝ се борят със зъби и нокти, за да му осигурят грижите, от които се нуждае. Сандра се свързва отново с Клеман – приятел, когото не е виждала от известно време. Въпреки че той има връзка, двамата започват страстна афера…

Също в 11:00 часа в залата на Регионалната  библиотека е българският семеен игрален филм „Случаят Тесла“ (2022) на режисьора Андрей Хадживасилев, който е насочен предимно към тийнейджърите. В залата на Културен център „Стара Загора“ започва латвийският „Вкусът на водата“ (2022) на Матис Кажа.

От 13:00 часа в операта започва италианската лента „Супергерои“ (2021) на Паоло Дженовезе. В същия час в библиотеката може да гледате пълнометражната българска анимация „Меко казано“ (2022) по Валери Петров, като филмът ще бъде представен от своя автор Анри Кулев. В Културен център Стара Загора в 13:00 ч. започва копродукцията на Франция, Германия и Италия „Алени платна“ (2022) на режисьора Пиетро Марчело.

От 15:00 часа в операта е полският „Хляб и сол“ (2022) на Дамян Коцур, който влиза в конкурсната програма. Когато студент от Варшавската музикална академия се завръща в родния си град за лятната ваканция, той се замесва в конфликта между местните младежи и група чужденци. В същия час в библиотеката се завърта документалната лента на Николай Василев за големия Боян Радев „Гладиатор“ (2022), която ще бъде представена лично от режисьора. Веднага след този филм от 17:00 часа на същото място Николай Василев ще представи и втория си документален филм „Ваклуш“ (2022). От 15:00 часа в Културен център „Стара Загора“ е повторението на френския „Сияещо момиче“ (2022).

В 17:00 часа в операта ще се прожектира българското конкурсно участие „Пролетно равноденствие“ (2022) на режисьора Иван Павлов, който ще направи премиера на филма си. Това е лента, която още не е минала по кината. В същия час в културен център „Стара Загора“ тръгва документалната копродукция от Германия и Швейцария „Скъпи спомени“ (2022) за Томас Хьопкер – един от най-значимите живи фотографи в света.

В 19:00 часа в операта е нашумелият български филм на Тео Ушев „Ф’1.618“ (2022). Тук ще трябва да се раздвоите, защото в същия час в библиотеката започва друг български филм – „Български кораб потъва в бурно море“ на режисьора Петринел Гочев, който лично ще представи лентата си. Седемгодишният Петьо няма търпение да стане голям и брои дните до започване на учебната година, когато в една слънчева сутрин е излъган от майка си, че баща му е заминал в чужбина. Петьо е изпратен в принудителна ваканция на село. Там Петьо открива приятелството в лицето на шестгодишния Филип и двамата се изправят срещу Тайфата и Истината. Също в 19:00 часа в Културния център започва френско белгийския филм „В очакване на Боджангълс“ (2021) на Режи Роансар.

Три силни филма следват от 21:00 часа : В операта се завърта „Далиленд“ (2022) на Мери Харън с Бен Кингсли и Барбара Сукова за семейния живот на гениалния художник Салвадор Дали. В библиотеката ще се прожектира „Петер фон Кант“ (2022) на Франсоа Озон, копродукция от Белгия и Франция. В Културен център „Стара Загора“ ще гледаме любопитния филм от Сърбия „Кръст в пустинята“ (2022) на Хаджи-Александър Джурович.

Утре, понеделник, програмата на „Златната липа“ продължава с не по-малко интересни филми, чиито прожекции са разположени в същите часови пояси. Входът за всички тях е безплатен.