Анри Кулев за „Меко казано“: С български бюджет направихме филм, който струва поне 300 милиона долара“

Прожекцията на пълнометражния анимационен филм „Меко казано“ на режисьора Анри Кулев по приказката на Валери Петров предизвика интереса на десетки деца и техните родители в залата на РБ „Захарий Княжески“ днес. Филмът беше представен в рамките на фестивала „Златната липа“ лично от режисьора Анри Кулев, оператора и продуцент на лентата Светлана Ганева, композитора Любомир Денев и кинокритика Людмила Дякова.

Анри Кулев е един от най-известните български аниматори с около 70 филма в биографията си. Седем от тях са игрални и във всеки един от тях играе и Любен Чаталов – тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното.

Екипът, създал тази впечатляваща пълнометражна анимация, също е впечатляващ – Светлана Тенева е оператор на европейско и световно ниво, композиторът Любомир Денев, който работи с Анри Кулев от 1988 година и всички останали „виновници“ за лентата, са изключителни професионалисти, каза Людмила Дякова.

Този филм е за децата, както и за техните родители. Валери Петров написа 5 приказки, чели сте ги всичките. Преди това направихме „Пук“, сега „Меко казано“, не знам дали ще ни стигнат силите да направим останалите, защото са много сложни приказки“, призна режисьорът Анри Кулев.

Най-важното нещо във филма е добрината. Той разказва за това колко добър трябва да бъде човек, за да премине през времето и всички опасности, които го дебнат. Другата тема в „Меко казано“ е за малката лъжа, която става все по-голяма и накрая става много опасна, посочи Анри Кулев.

Такъв филм се снима ужасно трудно. Той е правен цели 5 години. Ще видите колко сложен е. В други държави бюджет от 300 млн. долара би бил среден за подобен филм. Няма да казвам с колко лева сме го направили, за да не излезете предубедени от салона“, пошегува се Анри Кулев.

Филмът „Меко казано“ е със страхотна анимация на световно ниво, съдържа над 15 прекрасни песни. На няколко места родителите ще видят прекрасната ирония на един голям български автор, какъвто е Валери Петров, допълни Анри Кулев и пожела приятно гледане на публиката на „Златната липа“.

Стоян Стратиев