ДНЕС ОТКРИВАМЕ 10-ия кинофестивал „Златната липа“ в Стара Загора

Церемонията ще започне следобед в 17,30 часа, но прожекциите на филмите започват още в 11:00 часа в залите на РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“.

Какво ще можем да гледаме днес?

От 11:00 часа в залата на библиотеката започва латвийската драма „Неонова пролет“(2022) на добре познатия ни от „Златната липа“ режисьор Матис Кажа, който миналата година беше член на журито. Филмът изследва проблемите на младите хора, като следствие от разпада на семейните ценности.

Също в 11:00 часа в Културен център „Стара Загора“ започва словенската лента „Оркестър“ (2021) на режисьора Матевж Лузар. Членовете на духов оркестър от Словения пътуват с автобус за концерт в малък австрийски град. Те пеят, веселят се и пият по целият път.

От 13:00 часа в библиотеката започва френско-белгийската копродукция „Не ми пука“ (2021). Това е комедия, която разказва за перипетиите на 26-годишна стюардеса от нискотарифна компания. В същия час в Културен център „Стара Загора“ започва „Галантните инди“ (2021)документален музикален филм на Филип Безиат. На сцената на легендарната „Opéra Bastille“ в Париж тридесет танцьори от нетрадиционни жанрове пресъздават бароковия шедьовър на Жан-Филип Рамо Les Indes galantes, предлагайки нов динамичен поглед към забележителната опера.

В 15:00 часа в зала библиотека започва вторият филм на латвийския режисьор Матис Кажа в програмата – „Вкусът на водата“ (2022). Комедийната драма разказва за журналист, който проучва мистериозна организация, управлявана от нейния популярен лидер, известен като Учителя. В същия час в културния център започва гръцката драма „Черен камък“ (2022) на режисьора Спирос Яковидес. Докато снима документален филм за отсъстващи държавни служители, екип журналисти се натъква на Харула, отчаяна и прекалено грижовна гръцка майка, която търси сина си. Когато е е обвинена в измама, Харула тръгва с другия си син с увреждания, за да го открие на всяка цена, дори това да означава, че ще открие кой е синът ѝ в действителност.

В 17:30 ч. пред западния вход на Старозагорската опера започва церемонията по откриване на „Златната липа“ 2023. Ако времето позволи, ще има шествие на духовата музика с мажоретен състав, след което водосвет и преминаване на официалните гости и публиката по червения килим. Ако е лошо времето всичко това ще се случи във фоайето на операта.

Ако филмите са по-важни за вас от церемонията, може да гледате от 17:00 часа в библиотеката сръбската драма „Кръст в пустинята“ (2022) на режисьора Хаджи-Александър Джурович. Филмът разказва за благочестивата девойка Параскева, която прекарва 40 години от живота си в пустинята в борба с изкушенията, греховете и вътрешните демони. В същия час в салона на Културен център „Стара Загора“ започва френският филм „Сияещо момиче“ (2022) на Сандрин Киберлейн. Париж, лятото на 1942 година. Ирене е младо, 19-годишно eврейско момиче. Нейното семейство я наблюдава как опознава света, приятелствата, новата ѝ любов и как развива страстта си към театъра. Амбициозната актриса живее безгрижно младежкия си живот, без да си дава сметка кога това време ще свърши.

Около 19:00 часа в залата на операта ще започне филмът, с който официално ще бъде открито 10-ото издание на „Златната липа“ 2023. Това ще бъде копродукцията от Германия, Франция, Люксебмург и Австрия „Корсаж“ (2022) на режисьора Мари Кройцер. В 19:00 часа в библиотеката започва френско-белгийската криминална драма „Нощта срещу 12-ти“ (2022) на режисьора Доминик Мол. В културния център пък започва „Само човекът“ (2020) от Северна Македония на режисьора Игор Иванов Изи. Какво е човек? ONLY HUMAN показва шест лица, шест фази в умело свързани, черно комични епизоди, докато отчаяни герои се срещат неволно в съвременния свят във вечното търсене на средствата да оцелеят и да намерят любовта.

Последните прожекции за деня започват в 21:00 часа. В операта може да гледате „В очакване на Боджангълс“ (2021), Франция – Белгия.

В зала библиотека от 21:00 часа е историческата драма „Цветовете на пожара“ (2022) на режисьора Кловис Корнияк. Париж, 1927 г. След смъртта на баща си Мадлен Перикур трябва да наследи финансовата му империя, но става жертва на заговор, който я води към разруха. След като синът й Пол извършва неочакван и трагичен акт, Мадлен е решена да си отмъсти. Изправена пред враждебността на мъжете, покварата на средата, амбицията на обкръжението си и алчността на своето време, тя трябва да вложи изключителна енергия, находчивост, но също и макиавелизъм, за да оцелее и да изгради живота си отново. Задачата й е допълнително усложнена от факта, че по това време Франция вече е полазена от езиците на огъня, който ще опустоши Европа.

Също в 21:00 часа в Културен център „Стара Загора“ започва гръцката драма „Чуй ме“ (2022) на режисьора Мария Дуза. В една от водещите роли във филма ще видим българската актриса Йоана Буковска – Давидова.

Приятно гледане. И утре – пак.