Филм и книга за големия артист Наум Шопов ще представи авторът им Георги Тошев

На 12 юни 2023 г., от 18:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора журналистът Георги Тошев ще представи книга и филм за актьора Наум Шопов (1930 – 2012), роден в Стара Загора.

Книгата „Бележки от един живот“ (Сиела) е под редакцията на Георги Тошев.

Документалният филм „Личен разговор“ (45 мин.) e създаден от Георги Тошев, Станислав Тодоров и Росен Даскалов.

В интервю пред БНР – Радио София Георги Тошев споделя: „Наум Шопов беше особена порода човек. Чаках го 14 години, въпреки че бях сред малцината, които са взели интервю от него. Беше тих и скромен в живота си и мощен, царствен на сцената и на екрана. Наум още тогава прозря, че истината трябва да се знае. И той я каза спокойно. Може би тази книга е предупреждение, един тих съвет. Пълна е с многоточия. Животът му беше пълен с музика и книги. Той не ни занимаваше със себе си, а говореше като мъдрец.“

В друго интервю пред агенция „Фокус“ Георги Тошев разказва: Това беше една година на нашите тихи вечери и разговори, пътуване до Пловдив на концерта на любимия му „Дюк Елингтън Оркестър“, защото Наум беше човек, който обичаше джаз и хубавата музика. Всичко това приключи изведнъж, когато Наум се разболя. Отидох в болницата с ръкописа и казах: Наум, книгата е недовършена, какво да правим? И тогава той, като един истински мъдрец, ми каза: „Издавай я такава, каквато е, за да не си измислят един ден, когато ме няма“. Той даде шанс публиката му да го познава от другата страна, не само през ролите и филмите, които ни остави, но и през неговите съкровени мисли и превратностите на съдбата.

Артистите от величината на Наум Шопов са рядкост дори за световната сцена. Изключителен майстор на образи и характери, но и философ. Мислещ и играещ човек. Такъв талант носи в себе си древни кодове и магията на театралното изкуство. Затова неговите роли могат да бъдат изброявани като заклинания – „Крал Лир“, „Вишнева градина“, „Коварство и любов“, „Делото Дантон“, „Животът е сън“, „На дъното“ …Това бяха изумителни, нестандартни образи, на ръба на играта и реалността.

Наум Шопов е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Семейството му е свързано с актьорското майсторство и пътят на малкия Наум е сякаш предначертан. Майка му – актрисата Мара Шопова, играе с него в спектакли на Старозагорския театър, когато синът й е едва на няколко месеца. По-късно, отново в театъра в Стара Загора, идват и първите роли на Наум като стажант-актьор. Баща му – Христо Шопов, дълги години е директор на читалищния театър в града. На сцената Наум среща съпругата си – актрисата Невена Симеонова. Синът му – Христо Шопов, днес е известен и търсен актьор. Той дебютира във филма „Вчера“, режисиран от Иван Андонов. Дъщерята на Наум – Елисавета Шопова, също е актриса. Внукът му д-р Наум Шопов -младши, също предизвиква възторзите на публиката.

Театралната му дейност започва като стажант-актьор в Стара Загора през 1948-49 г. Дебютира с ролята на Сеня в “Машенка” от А. Афиногенов. Работи в театрите в Пловдив и Бургас, в Театър „Българска армия“ . Тук първата му роля е на Неджимин в  „Чудак” от Назъм Хикмет под режисурата на Леон Даниел. Военният театър остава негов духовен и професионален дом за следващите три десетилетия. Образите на Хамлет, Робеспиер, Басалио, Кара Ибрахим, Лоренцо винаги ще бродят из коридорите, гримьорните, фоайетата и сцените на театър “Българска армия”. Сред театралните му роли са: Фердинанд, Вурм в “Коварство и любов” от Ф. Шилер, Алексей в “Картоиграч” и Степан Верховенски в “Бесове” по Ф. Достоевски, Часовников в “Океан” от А. Щейн, Хамлет, Гилденстерн и Полоний в “Хамлет”, дон Адриано в “Напразните усилия на любовта”, Лоренцо в “Ромео и Жулиета”, Харолд Митчъл в “Трамвай “Желание” от Т. Уилямс, Караибрахим във “Време разделно” от А. Дончев, Гаев във “Вишнева градина” от А. Чехов, Робеспиер в “Делото Дантон” от Ст. Пшибишевска, Поприщин в “Дневникът на един луд” по Н. Гогол и много други. От 1985 до 2000 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”, където негови роли са: Анджело в “Мяра за мяра”, Дънкан в “Макбет”, Лир в “Крал Лир” от У. Шекспир, Хаджи Атанасия в “Чичовци” от Ив. Вазов, Анастас Попхинов в “Тайната вечеря на дякона Левски” от Ст. Цанев, Крап в “Последният запис” от С. Бекет, Леополд Копржива в “Безкрайно отчаяние” от В. Хавел, Едгар в “Мъртвешки танц” от А. Стиндберг, Лука в “На дъното” от М. Горки, Крап в “Крап” по С. Бекет, Фирс във “Вишнева градина” от А.П.Чехов.

В киното, където е изиграл повече от 60 роли, актьорът изиграва незабравими образи във филмите “Крадецът на праскови” (1964), ”Инспекторът и нощта” (1963), “Цар и генерал” (1966), “Случаят Пенлеве” (1968), “Иконостасът” (1969), „Вилна зона” (1975), „Топло” (1978), ”Бащата на яйцето” (1991), “Граница” (1994) и много други.

Играта на сцената му носи два Аскеер-а и любовта на поколения българи. Наум Шопов бе определен за носител на държавната награда Паисий Хилендарски – приз, присъждан на най-големите творци на нашето време.

От 2000 г. Наум Шопов е носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Умира на 18 април 2012 ( на 81 годишна възраст ), след дълго боледуване…

Dolap.bg