Директорът на V ОУ „Митьо Станев“ Димитринка Йовчева:“Логото на нашето училище е „70 години – съзидание и гордост“

Госпожо Йовчева, цялата 2023 г. минава под знака на 70-годишнината на Вашето училище. Какви по-важни събития се случиха за това време?

Изследвахме живота и делото на Митьо Станев и издирихме негови наследници. Те са поканени на тържествения концерт на 5 юни 2023 г. в Държавна опера Стара Загора. Посетихме родното място на патрона ни в село Знаменосец, което сега е квартал на Раднево и поставихме цветя на паметника му. С това започнахме.

На алеята „Старата Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ през март и април т.г. подредихме изложба за историята на училището. Открихме я тържествено с малък концерт, представен от нашата вокална група и от състава ни по народни танци с ръководител нашата възпитаничка Йони Герлимова.

Създадохме радио „Пето и градчето“. Учениците правят анкети на терен със старозагорци. Имаме няколко интервюта на нашите радиожурналисти в Радио Стара Загора, които разказаха за дейността си. Запознаха се с апаратна, научиха как се правят новини и самите те се опитаха. Направиха първите училищни новини, които пуснахме в нашата озвучителна система. Идеята ни е за другата година да направим и училищна телевизия.

Издадохме книгата „70 години -съзидание и гордост“, в която е описана историята на Пето, спомени на ученици и учители, интересни случки и пр.

В двора на училището направихме флашмоб. Учениците от начален етап и от прогимназиален етап с телата си образуваха „70 години Пето основно“. Това беше заснето с нашия дрон. Децата бяха разучавали месеци наред съответния танц със съответната песен. Беше много красиво и истинско.

Училището ни вече има химн по текст на поетесата Мая Дългъчева, която беше учителка в нашето училище и е дълбоко свързана с него. Музиката е на вокалния ни педагог Лили Александрова. Химнът ще прозвучи за първи път на тържествения ни концерт на 5 юни т.г.

На 26 май 2023 г. децата от подготвителната група ще покажат под формата на игра, какво са научили в часовете по безопасност на движението. Логото е „Аз съм бъдещето. Пази ме!“

Направихме и два благотворителни базара за Коледа и за Великден с предмети, изцяло изработени от учениците. Със средствата подпомогнахме заминаването на нашата  Ива Кузева в Италия, където е спечелила международна олимпиада по английски език.

В паметната година за Пето основно училище как отбелязахте 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност?

От всички проведени близо 70 събития, това, което се случи на този велик ден ще бъде незабравимо. След манифестацията, в нашата зала се състоя среща на поколенията. Отзоваха се близо 100 – бивши учители и ученици на Пето, за да си спомним за изминалите години, за решените проблеми, за трудностите и радостите. И най-важно – в тяхно присъствие да наречем официално и завинаги залата ни да се нарича Ботьо Ботев. Това е неслучайно. Ботьо беше учител и човек с главни букви. На събитието ни присъстваха и негови ученици, които вече са големи. Те дойдоха с децата си, за да им покажат какво той е нарисувал по стените. Защото, всичко създадено от него – остава. И Ботьо продължава „да живее“ в училището ни, където е работил над 20 години. В коридорите е направил три стенописа и един огромен в кабинета по биология, в който представя историята на зараждането на живота. Там загуби и част от зрението си. Всичките 10 оперети, които бяха поставени на сцената на Старозагорската опера бяха с декори проектирани и изпълнени от Ботьо Ботев. Ние притежаваме декори, които като брой, могат да съперничат и на професионалния театър. Без неговите декори, приказките които поставихме, нямаше така да оживеят.

В негова чест, на нашия концерт, който ще бъде на 5 юни т.г. в операта, на сцената ще бъде само едно, единствено дърво, което е нарисувал той. Целият сюжет на концерта ще бъде организиран около това дърво, символ на познанието и на живота.

На срещата, неговите ученици – вече архитекти, художници, лекари, учители, дизайнери, казаха много мили думи за Ботьо, но за мене се отличи изречението:“До името на мама и тате, поставям името на моя учител Ботьо Ботев.“

Синът на Ботьо -Милен Ботев, който също като татко си е широко скроен и харизматичен човек, украси едно фоайе с репродукции на картини на баща му, което също е много мил жест.

Откъде дойде идеята да се именува голямата Ви зала на името на Ботьо Ботев?

Това също е много интересно. Идеята дойде от хора, които никога не са го познавали. От трима млади, новоназначени колеги, които се вписаха в живота на училището. Те толкова много слушаха за него и толкова много видяха оставеното от него – стенописи, илюстрации и пр., че в един момент заявиха, че искат да знаят повече за него. Предложението да именуваме залата така, дойде от тях, не от нас, по-възрастните колеги, които го познавахме. От младите, което е много показателно.

С какво сега Пето основно училище „Митьо Станев“ е по-различно от другите и е водещо в системата на основното образование?

Училището ни отдавна е иновативно. Опитът през последните няколко години придобиваме в чужбина. Нашите учители пътуват до Ирландия, Исландия, Испания и Италия. От там донесоха идеи, които са реализирани преди 20-30 години в нашата образователна система, но са позабравени. Казусът беше как да накараме учениците да не учат сухата материя, а да я приложат на практика. Направихме кабинет по технологии и предприемачество, където се готви европейска и английска кухня. В момента се издава двуезична книжка – на български и на английски с традиционните български ястия, които тук нашите ученици приготвят. Снимат се с ястията, описват рецептите и начина на приготовление. Идеята е да накараме повече техни връстници да готвят и да се включват в домакинството. Поели сме и почин да се храним здравословно. Мотото е „Да се храниш от кутийка е модерно“. Тук включваме и майките, които трябва да приготвят храната. Показали сме вече как става. Ще поканим гост, който ще демонстрира на младите майки как да приготвят здравословна храна за децата си и да я изпращат в кутийка. Направихме за учениците уютни кътчета, където могат спокойно да седнат, да извадят кутийките и да хапнат. Там има и плакати кое е здравословно и кое не е.

В клуб „Физика и химия“ се провеждат занимания по интереси. Участниците са само ученици от седми клас, които се насочват към природните науки. Миналата година изработеха сапуни, а тази година правят сапуни и парфюми. Това ще е изненада за всички учители, които ще получат тези армагани в края на учебната година.

Тъй като се включихме в кампания за запазване на Роза-дамасцена, всичките им комерсиали продукти ще бъдат с истинско розово масло.

Знаете ли колко ученици са завършили Пето?

Такава равносметка не сме правили, но има години, в които учениците ни са били 2300. Невъзможно е да има такова училище днес.

Пето се слави с много известни имена, сред които и легендарният Капитан Петко войвода – Васил Михайлов. С него успяхте ли да се срещнете?

Ние поддържаме постоянна връзка с г-н Михайлов. Подготвихме за неговия 85-ти рожден ден т.г. през м. април, албум -изненада със снимки на Стара Стара Загора. Обеща да дойде през месец септември, за да види докъде са пораснали кестените в двора. Този двор е и негово дело. Работил е върху спортните площадки. Когато тук е бил ученик, учениците с кирки и лопати са строили и оправяли двора. Това е било, когато училището е било Пето средно.

Госпожо Йовчева, какво е за Вас Пето основно „Митьо Станев“?

За мен Пето основно е младостта, зрелостта и съдбата. То е тъмните утрини, топлите следобеди, четири кестенови дървета, глъч, контролни, тебешир, „изпуснати“ думи, благородни лъжи, понякога сълзи и по-често „полет“.
Благодарна съм на десетките си колеги, че ме приеха преди 38 години заедно да сбъдваме мечти, че ми повярваха, че продължаваме пак заедно да учим и да се себераздаваме безусловно.

Вашите поздравителни думи?

Честита годишнина, скъпи колеги!

Имаме много основания за гордост и удовлетворение, защото сме общност – хем благословена, хем малко странна за другите.

Мили ученици, бивши, настоящи, че и бъдещи, с Вас винаги е вълшебство и никога не е
застой. Убедена съм, че Пето винаги ще е в хубавите Ви спомени – с учителите, с приятелите, с преживяванията. Защото съм сигурна, че ще доведете тук и вашите деца.
Благодарна съм на стотиците, с които сме обменяли емоции (по литература, сещате се, нали!?).

Бъдете добри хора!
А училището винаги ще бъде точно тук със забързани умислени учители, с шум от детски маратонки, с музика и песен. И няма да остарее – дали с книга и тебешир, дали с таблет и холограма – тук винаги ще има младост, съзидание и гордост.

На многая и благая лета“!

Въпросите постави Росица Ранчева

ЩРИХИ ОТ 70-ГОДИШНАТА БИОГРАФИЯ НА ПЕТО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „МИТЬО СТАНЕВ“ – СТАРА ЗАГОРА

НАЧАЛОТО

Летоброенето на Пето основно училище започва през 1953 година с една сграда, шепа мечтатели и много ентусиазъм. Новият квартал в западната част на града бързо се развива. Трябва училище за децата.

«Протокол No31 от 13.09.1948 г. на Общински народен съвет, град Стара Загора се казва:“ След доклада и размяна на мисли, временното управление РЕШИ:
1. Приема да се построи пълно основно училище с 15 класни стаи и нужните към тях помощни помещения в западната част на града, гдето е предвиден строеж на училище по приетия идеен благоустройствен план на града.
2. Да се възложи на териториалния проектантски колектив в Стара Загора да изготви проекта и книжата за същото училище.
Сградата от тухли, вар и цимент израства в края на града. Но в годините се зарежда с духа на хората, вложили своето време и плам, за да утвърдят и направят училището желано, търсено…

ИСТОРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА
Първият директор на училището, когато то все още носи името на квартала „Ген. Владимир Заимов“, е Ганчо Славов. През 1953 г. директор на училището е Златка Капсамунова.

През същата година с Постановление No298 на Министерския съвет на ЦК на БКП училището се трансформира в Пето средно. Директори на училището в периода 1954 – 1968 г. са Цвятко Кинатов, Никола Николов, Иван Пенев.

От 1969 г. до 1991 г. директор на училището е Стойчо Стоев. С активното му участие училището се разраства и печели завиден авторитет. В него се обучават 2200 ученици. То се пристроява и надстроява. От него „се роят“ училища: бъдещото СУ Максим Горки“, Шесто основно училище „Свети Никола“(преди това „Атанас Генчев“), Единадесето основно училище „Николай Лилиев“, Тринадесето основно училище „Паисий Хилендарски“.

С решение на ИК на ОНС, град Стара Загора, за патрон на училището е определен учителят Митьо Станев.
Митьо Станев участва в Междусъюзническата война и преди решителната битка при Одрин той пише на съпругата си от фронта: „…Запази името ми –тъй авторитетно и почитано от приятели и неприятели. Запази го, за да го оставиш чисто и неопетнено на децата…“.
Той оцелява, за да учителства, за да създаде първото вечерно училище в града ни, за да брани интересите на учителството, за да бъде пример за поколенията.

Така, година след година, Пето основно училище Митьо Станев“ създава не просто обучени ученици, а личности със собствен почерк, амбициозни и дръзки.
Техните думи са израз на преживяното и са най-вярната оценка за вложения от поколения директори, учители и деца труд. Техният път е и наш път, защото, където и да се намират, носят в себе си онова първо училище и онези първи учители, белязали ги с топлина, обич, насърчение!

Благодарим Ви за любовта! Тя е споделена! Гордеем се с Вас!
ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА
Разлистете спомените на нашите съграждани и ще се натъкнете на интересните разкази за фанфарния оркестър,озвучаващ всяко важно събитие с тържествено звучене.
ОТЛИЧИЕТО Е ЗНАК ЗА ПОСТИГНАТИТЕ РЕЗУЛТАТИ
През 1999 г. за особено високи и значими заслуги в образованието Пето основно училище получава наградата на област Стара Загора “Анастасия Тошева”.

/Из книгата „70 години – съзидание и гордост“/