Кралицата на рока почина на 83-годишна възраст

На 24 май 2023 г. певицата Тина Търнър, чиито класики и поп хитове като The Best и What’s Love Got to Do With It я превърнаха в суперзвезда, почина на 83-годишна възраст.
Търнър страда от редица здравословни проблеми през последните години, включително рак, инсулт и бъбречна недостатъчност.
„Тина Търнър, „кралицата на рокендрола“, почина мирно на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария“, се казва в изявление на нейния говорител.
Наричана кралицата на рокендрола, Тина Търнър беше известна със своите енергични сценични изпълнения и дрезгав, мощен вокал.
Тя спечели осем награди Грами и бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 2021 г. като соло изпълнител, след като за първи път беше въведена заедно с Айк Търнър през 1991 г. Тя намери щастието с втория си съпруг, германския изпълнител Ервин Бак. Двамата започват да се срещат в средата на 80-те и се женят през 2013 г.
Двойката живееше в Швейцария, като Търнър взе швейцарско гражданство. Той й дари един от бъбреците си през 2017 г., след като беше открито, че тя страда от бъбречна недостатъчност.
Тя претърпя трагедия със загубата на най-големия си син Крейг, който се самоуби през 2018 г. Другият й син, Рони, от връзката й с Айк Търнър, почина през 2022 г.
Историята на живота на Тина породи биографичен филм от 1993 г., озаглавен What’s Love Got To Do With It, който спечели на Анджела Басет номинация за Оскар за ролята на звездата. Документален филм за Тина направи и HBO през 2021 г.
В интервю за Marie Claire Южна Африка през 2018 г. Търнър каза: „Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че това беше прекрасно пътуване“.
Почитта си към музикалната легенда изразяват световноизвестни личности като Даяна Рос и Марая Кери, която нарече Търнър „вдъхновение за жените навсякъде“.

Легендарния рокаджия Мик Джагър също публикува трогателен пост в социалните мрежи. „Толкова съм тъжен от смъртта на моята прекрасна приятелка Тина Търнър. Тя беше наистина изключително талантлива изпълнителка и певица. Тя беше вдъхновяваща, топла, забавна и щедра. Тя ми помогна много, когато бях млад и никога няма да я забравя”, написа той в Twitter.

Сър Елтън Джон я определи като „недосегаема“.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/muzika/2023/05/24/pochina-legendarnata-tina-tyrnyr-otide-si-na-83-g.570789

Източник: От сайтовете