Сътвориха филм за незабравимия учител Георги Байданов

На 17 май 2023 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Радио Стара Загора представи новия си документален филм „Незабравимият учител“. Лентата е посветена на легендарния Георги Байданов – един от най-обичаните и най-колоритните преподаватели по химия в Четвърто средно училище „Христо Ботев“- Стара Загора. Пресметнах, че най-малко е бил учител на осем випуска, т.е. на стотици ученици – няколко поколения…

Повече от година и половина работехме върху филма, с големи прекъсвания, по обективни причини, коментира за медията ни операторът инж. Емил Енчев. Набавихме материал около 10 -12 часа – изключително много снимки, документи… Намерихме на Байданов Кръщелното свидетелство, снимки с майка му и баща му, с дядо му – възрожденецът Георги Байданов, на когото в Стара Загора има именувана улица.

За мене най-забележителното от всичко, до което се докоснахме, е интересът на учителя към света. Бил е човек с изключително отворено съзнание. В същото време безкрайно добър, харизматичен, раздаващ се на по-бедните и слабите.

Въобще доста дълъг процес докато завършим филма. Записва се говорът на водещия, наслагва се върху музика. След това се „влиза“ в студио, за да се обработи. Жоро Генов направи звука, за което сме му безкрайно благодарни.

Окончателното времетраене на филма е 21 минути“.

Инж. Емил Енчев сподели още, че ще запомни срещите му с учениците на Байданов, с които са проведени десетки разговори. В спомените им Байданов е човекът, научил ги на ред и дисциплина, Той е Учителят, с който е можело да се разговаря не само за химия, но и за всичко останало – от стойностна литература, през физика, биология, история, география, музика…

Големият проблем е бил, че не е имало снимки от младежките му години. Тук се намесва колекционерът Николай Гичев, който след кончината на Байданов е успял да спаси архива му.

Архивът на Байданов беше събран в две големи найлонови торби, разказа за Долап.бг Николай Гичев.- В него имаше много богат снимков материал, интересна кореспонденция с цар Симеон, много снимки на Симеон и семейството му с Георги Байданов, подписани от царя. Тук бяха записани и много интимни преживявания, описания на безкрайните му екскурзии и причудливи хобита, негови епиграми и сатирични текстове…Дадох и двете торби на Дарина и Емил, да си вземат каквото е нужно, за да стане по-пълнокръвен филмът за този забележителен човек“.

Сценарист на филма „Незабравимият учител“ е журналистката Дарина Колева.

Искахме да покажем на бъдещите зрители, че Георги Байданов не е само учител. Той преди всичко е голям човек. И точно тази сплав между учител и човек го прави толкова забележителен, толкова ясно открояващ се и толкова незабравим за всички, – сподели Дарина Колева.- Не мога да преброя колко поколения е възпитал. Няма човек, на когото да кажеш, че ще говорим за Байданов, да не се отзове с готовност. На много хора благодарим за отзивчивостта им. Специална благодарност на семейство Гинка и Божидар Михайлови, които пазят най-ценните спомени за техния приятел – човека Байданов. Прекрасно е да знаеш, че когато си отидеш от този свят, приятелството остава“.

Дарина обясни, че творческият екип -тя и Емил Енчев, не са се стремили да станат хроникьори на живота на Байданов, който „се е родил във време, което не е точно негово. Изпреварил е времето си“. Ценни са спомените, но не само като учител, а най-вече като човек. Изключително колоритна личност. Вселена.

Всички, които са се докоснали до него го обичат, защото беше честен. Защото не се правеше на такъв, какъвто не е. Защото с него можеше да се говори по всички теми.

Носеше на шеги, но и той умееше перфектно да се шегува, но интелигентно, като аристократ на духа и джентълмен.

Иска ни се много, хората, които гледат този филм да го познаят, да си припомнят за него с добра дума и ако е възможно – да се вслушат в мъдростта му“ – казаха още авторите на филма.

Незабравимият учител“ е качен на сайта на Радио Стара Загора и всеки може да го види. Особено днес на 24-ти май, празникът на учителите и на духовните личности.

Росица Ранчева