Над 20 000 старозагорци участваха в празничното дефиле за 24 май в Стара Загора

Отново е 24 май-денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Но и денят, в който, всеки който се чувства българин, почита своя произход и прародители. Та нали езикът е този, който пръв ни свързва с най-важните думи – майка, народ, родина.

Вече 12 века България се гордее с вечността на наследството, дадено й от светите братя Кирил и Методий. Делото на солунските просветители има над национално и над славянско значение. То заема достойно място в културното и историческото развитие на цяла Европа. Признание за епохалността на делото им идва през 1980 г., когато Папата обявява Св.св. Кирил и Методий за покровители на Европа.

С дълбока почит и признателност за мисията на солунските братя, ние българите, повече от век и половина тачим чистия и светъл празник -24 май. През 2023 г. се навършват 165 години от първото честване на празника в Стара Загора. И всички ние сме горди наследници на този победоносен поход на Азбуката и Словото!

Най-прекрасният български празник на буквите събра цвета, настоящето и бъдещето на Стара Загора. Общинският площад беше препълнен с дечурлига от детските градини, с попораснали балерини и танцьори, с ученици, студенти, много граждани – всички те горди и щастливи, че единствено ние, българите имаме този светъл ден на буквите.

С вечния химн „Върви, народе възродени, изпълнен от Смесения хор „Родина“ и Общинския духов оркестър, под диригентството на Виктор Крумов, започна празненството. След него артисти от Драматичен театър „Гео Милев“, носител на награда „Стара Загора“ за 2023 г. представиха театрализиран откъс от „Преспанските камбани“ на Димитър Талев. Представлението е реализирано по идея, драматизация и постановка на актьора Димитър Митев и с участие на колегите му Христофор Недков и Георги Георгиев.

На фона на „Мила, Родино“ Националното знаме на Република България, знамето на Европейския съюз и на Стара Загора бяха издигнати в присъствието на носителите „Млада Загора“ и „Стара Загора“.

Празничен водосвет отслужи Негово Високо преподобие архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорска митрополия в съслужение с духовници от храмовете на Стара Загора.

Празнично слово произнесе кметът на Стара Загора Живко Тодоров:

„Създаването на българската азбука е важен акт, благодарение на който, заедно с покръстването и приемането на християнството българският народ успява да се опази във вековете. За разлика от други народи, които са се претопили, оцелява и до ден днешен развива своята прекрасна държава.

Искам днес да се обърна към всички учители и ученици, към хората на науката, културата, просветата. Благодаря Ви от името на всички старозагорци за огромните усилия, които полагате да възпитавате децата, подрастващото поколение, бъдещето на България. Едно голямо “Благодаря!” към Вас – и огромен поклон!

Не на последно място искам да се обърна и към всички деятели в областта на културата, които успяват да съхранят българския дух, благодарение на който ние и до ден днешен се гордеем с този развят български флаг, който беше издигнат току-що.

Честит празник, старозагорци! Честит празник, учители, преподаватели, ученици! Бъдете живи и здрави и не спирайте да търсите знанието, защото науката е прозорец към света“.

След думите му, под звъна на камбаните 165 балона се издигнаха над небето на Стара Загора, за да ознаменуват 165 години от първото тържествено честване на празника на празниците в града на липите и поетите.

После , под звучите на „Върви, народе възродени, започна традиционното празнично 24-майско шествие. Поведе го кметът Живко Тодоров и неговите заместници, общински съветници, депутати, заслужили дейци и творци на просветата, изкуството и културата.

Честта да носят знамената на България, на Стара Загора и на Европа се падна на възпитаниците на Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ – носител на колективна награда „Стара Загора“-2023.

След тях дефилира Тракийски университет, в който се обучават близо 10 000 студенти и докторанти, а професорите, доцентите и преподавателите са над 650. Колоната се водеше от знаме, на което от едната страна е извезана цифрата 1923 г., а от другата – Ветеринарномедицински факултет. На 11 май 2023 г. този факултет, с европейска акредитация, чества своя вековен рожден ден.

После се заредиха една след друга 29-те детски градини в Общината, в които растат волно и щастливо над 4000 деца. Всички те-облечени в най-нови премени. Повечето с униформи, други – в костюми от приказки или пък малки спортисти. До малчуганите крачеха учителите и родителите им. Каква прекрасна смяна расте…

Над 16 000 са учениците, които учат в 50 старозагорски училища. Тази година пред всяко знаме на училището се носеше голям портрет на Светите братя, украсен с венци от рози и божури. Много бяха новосъздадените мажоретни и фанфарни състави. С голямо въодушевление учениците скандираха името на своето училище и славеха Кирил и Методии.

В дефилето за първи път се представиха няколко нови балетни и танцови формации, Център за подкрепа на личностното развитие, в чиито школи, клубове и състави участват над 650 деца и младежи в десетки сфери на знанието и изкуството.

След това започна манифестацията на културните институти. За отдадеността и респекта към празника говори фактът, че лично директорът и зам.директорът на Държавна опера Стара Загора – Огнян Драганов и Славчо Николов, носеха фирмената табела. Аплодисментите, които този най-голям културен институт в областта получава по време на представленията си, заслужи и от присъстващите от двете страни на ларгото. След тях минаха трупите на Драматичен театър „Гео Милев“ и на Държавен куклен театър, на Регионален исторически музей и на двете големи библиотеки, на Художествената галерия, и т.н.

62 са читалищата в Община Стара Загора. Те са храмове на духовността, на народността, на знанието, на културата. В тях на високо ниво е художествената самодейност, тази възможност за безплатно развиване на талантите.

Повече от час и половина продължи дефилето. Преди финала му шест танцови формации представиха своя темперамент на българи в оригинална танцова композиция. По стар български обичай на хорото, което се изви на 10 ката, се хванаха всички, на които сърцето им не трае, щом удари тъпан и засвири гайда.

Накрая на събитието, актьори от Драматичен театър „Гео Милев“ представиха откъс от постановката си „Малката родина“.

Празничният ден продължи с концерт на детски танцови и певчески състави.

Росица Ранчева