Бедечка също ще има празник!

В навечерието на милия празник споделям една отдавнашна своя мечта – в Бедечка също ще има празник. Празник с каузата „Бедечка“, с култура, със старозагорска музика, с български фолклор през имена като Теодосий Спасов и Иван Шопов, с кино, с урбанизъм, с туристически маршрути, с много други изкуства, занимания, демонстрации. Мисля, че празникът на българската духовност е чудесен момент да споделя именно за нещо такова. Няма да е грамадно, може и нещо да се развали, но има смисъл във всеки един ред от програмата. Вижте я тук: https://www.facebook.com/events/539424491629286
Действаме с приятелите от Творческия колектив „На улицата“, а моята идентичност на човек от каузата „Запазете Бедечка“ ме залепи за тази тема и в следващите седмици ще ви досаждам доста с нея. Знаете ли, например, че пробваме да възкресяваме един много старозагорски план – за Зелената огърлица около града: няколкото грамадни лесопаркови площи и зелени клинове ще опитаме да свържем с маршрути. Благодарение на Туристическото дружество „Сърнена гора“.
И Бедечка ще е фокусът. С тридневно музикално, кино и артистично изживяване Стара Загора се нарежда сред няколкото български градове с подобни градски фестивали. Които показват другото възможно лице на нашата непосредствена среда за живот. За пръв път след десетилетия Бедечка ще се помъчи да се върне към радостта. Входът е безплатен.
Всъщност има събития в целия град. Например, на 15 юни – преди тридневния маратон в парка – почваме с любимите Урбанистични срещи в неповторимата Къща на архитекта. С нас ще са хора, които се борят за подобни каузи в страната, които успяват да намират решения и които са се размечтали за развитие на нашата градска среда. Така че елате на 15 юни, четвъртък, в късния следобед и останете до понеделник сутринта! Предвидете си, че между 15 юни, следобед, и 19 юни, сутрин, няма да сте в офиса или нещо подобно. 🙂
Радвам се, че около идеята се събраха хора и емблеми, които са част от разбирането ми за идентичност на Стара Загора. Направо не е за вяраване – стават неща, които винаги съм си представял. Знаете ли, например, че „Загорка“ ще отворят специално уникалния си музей с турове в самата фабрика? Или че популярната компания, легендарната „Сайтграунд“, ще насърчи едно от спортните събития във феста. Наистина, не искам да изреждам замесените – много са. Достатъчно е само да споменем, че Колективът са с нас – хората, които преобразяват забравени места. Достатъчно е да споменем фестивала им „Реките на София“.
Зад идеята застана Община Стара Загора – благодарност! Досега Общината поддържа курса за запазване на парка и в следващите години е призвана да намери достойна замяна или обезщетения за добросъвестните собственици на терени в парка. Собственици, които ние уважаваме и чиято гледна точка ще уважим и сега.
А в самия парк ще се отнесем вежливо и към собствеността, и към самата природа. Затова, като дойдете, не оставяйте нищо в парка. Там ще остане само малко изкуство, което природата и бездруго ни е дала. А ние сме откроили. Пък ако искат, нека строежите по контурите на парка продължат. Важното е, че в сърцевината си той е жив. И вече е в сърцата на Стара Загора и България.
ПЪРВАН СИМЕОНОВ