5 индивидуални и 4 колективни награди „Стара Загора“ получиха дейци и творци на знанието, изкуството и културата

На 22 май 2023 г., в навечерието на най-светлия ден, посветен на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Стара Загора връчи традиционните си годишни награди на най-изявените ученици, личности и колективи в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

Събитието се състоя на уникалната автентична улица на древната Августа Траяна в Регионален исторически музей. Церемонията започна с изпълнение на химна „Върви, народе възродени..!“ С приветствени думи към присъстващите, препълнили Античната улица се обърнаха ресорните за образование и култура зам.кметове – Надежда Чакърова и Милена Желева.

В направление „Наука и образование“ бяха присъдени две индивидуални награди на:

Мима Тъпанкова – старши учител в начален етап на основното образование във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ за проявени висок професионализъм, етичност, креативност, творчество и безспорен авторитет сред родители, учители и ученици в дългогодишната си учителска дейност, и за цялостен принос в образованието и възпитанието на учениците и издигане авторитета на училището.

Снежана Богева – старши учител по история и цивилизации в Средно училище „Максим Горки“ за висок професионализъм, иновативност и постигнати високи успехи и отличия на ученици в областта на образованието и обучението но история и цивилизации.

Дипломи и плакети получиха всички номинирани за наградата „Стара Загора: Донка Ганева – старши учител по химия и опазване на околната среда в Шесто основно училище „Св. Никола“, Татяна Николова – начален учител в Средно училище „Васил Левски, Георги Димитров – педагогически съветник в Основно училище „Кирил Христов“ и Маргарита Иванова – учител по Български език и литература в Основно училище „Георги Райчев“

В направление „Наука и образование“ бяха присъдени три колективни награди „Стара Загора на:

Тракийски университет за висококачествено висше образование и изследователска дейност и за значим принос за устойчиво екологично и икономическо развитие в региона;

Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ за доказани безспорен професионализъм, творчески подход и висока отговорност в учебно-възпитателния процес и завоювани призови отличия на учениците в областта на науката и образованието;

На екип по проекта „Ние сме музиканти“ на Държавна опера Стара Загора за изключителен принос към приобщаването и грижа за децата и младежите със специални образователни потребности.

В направление „Култура и изкуство“ се присъдиха три индивидуални награди на:

Петър Калчев – директор на Регионален исторически музей -Стара Загора за значимите открития, осъществени под негово научно ръководство по време на археологическите проучвания на източния некропол на Августа Траяна, превръщайки ги в изключителен археологически обект.

Димитър Никленов– български писател и драматург, вдъхновен и неуморен творец, автор на книги за деца и сценарии за детски телевизионни филми, за новаторството, инициативността и общественополезната му работа с младите хора, за смисленото и активно присъствие в културния и обществен живот на Стара Загора, за спечелването на многобройни награди от национални и международни литературни конкурси;

Христо Христов– журналист, посмъртно – за значими професионални постижения и незаличима среда в старозагорската журналистика, популяризиране постиженията на старозагорските културни институти и дейността на най-видните старозагорски творци в национален мащаб, принос за съхранението на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора.

Дипломи и плакети в тази категория получиха номинираните Радост Младенова- Арабаджиева – музикален педагог и хореохраф, ръководител на Детско-юношеската школа за сценични изкуства „Алегра“ и Русалина Мочукова – оперна певица от Държавна опера Стара Загора , логопед-терапевт.

В направление „Култура и изкуство“ колективната награда „Стара Загора“ беше присъдена на Драматичен театър „Гео Милев“ за значимо присъствие в културния живот на Стара Загора, престижни номинации и награди и за национални театрални отличия през настоящия творчески сезон.

Плакети и дипломи в направление „Изкуство и култура“ за колективна награда получиха Творческият състав на спектакъла „Фауст“ от Шарл Гуно на Държавна опера Стара Загора; Народно читалище „Родина -1860“ и Детско-юношеската школа по сценични изкуства „Алегра“ за спектакъла с благотворителна цел „Училище за магьосничества“.

И тази година Община Стара Загора поощри учениците, показали високи резултати и прославили името на Стара Загора на национални и международни форуми.

В направление „Наука и образование“ индивидуална награда „Млада Загора“ беше присъдена на Селен Алиджан Али – ученичка от 12 „е“ клас в Гимназия за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ за изключителни постижения в учебния процес и извоювани награди от национални и международни конкурси и състезания. През декември 2022 г. Селен е отличена за цялостно представяне от немското посолство и печели стипендия DAAD – германска служба за академичен обмен.

Колективните награди „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ са за:

Екип от 51 ученици от VІІ клас при Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ за узключителния възрожденски дух, мащабен труд, упоритост и неимоверно старание при подготовка и реализация на преписа на „История Славянобългарска“. Ръководител на „съвременните софрониевци“ е г-жа Елеонора Йорданова;

Клуб „Дебати“при Център за подкрепа на личностно развитие –с ръководител Станка Стойчева, за цялостен принос м изграждане на инициативна и сплотена младежка общност с доказан авторитет в хуманитарната и обществената сфера.

В направление „Изкуство и култура“ бяха присъдени две индивидуални награди „Млада Загора“на:

Зара Тихомирова Узунова – ученичка от 11 клас , специалност „Поп и джаз пеене“ в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ за завоювани призови места в национални и международни конкурси, безспорен музикален талант и за активно участие и присъствие в ученическия и обществен живот на града;

Лъчезар Трифонов – на 13 години , изпълнител в Гайдарския състав на НЧ „Настроение 2017“ – Стара Загора, за завоювано първо място и златен медал на ХІІ Национален събор в Копривщица 2022, златен медал от ХVІ Национален тракийски събор „Богородична стъпка“ и още много награди и отличия от национални фолклорни фестивали и конкурси, свидетелство за неговия талант и отдаденост.

Гайдарят Лъчезар и поп-джаз певицата Зара поздравиха с изпълненията си наградените, номинираните и присъстващите на паметното предпразнично събитие.

Забележка:Всички предложения за номинации са публикуване на страниците на Долап.бг в рубриките „Артуално“ и „Знание“.

Росица Ранчева