На 20 май е Световният ден на пчелите

Световният ден на пчелите е обявен с резолюция на ООН през 2017 г. и има за цел да повиши информираността за значението им и колко важна е тяхната защита.

А много от нас не се замислят, че те са едни от най-важните същества на тази планета. Живеят в сложни социални структури, имат разделение на труда и дори си общуват със свой собствен начин на комуникация. Малките опрашители са оцелели на Земята повече от 130 милиона години, но днес изнемогват пред опасностите, които ние, хората, създаваме за тях. Ядем меда им, използваме восъка и пчелното им млечице, а се отплащаме със смърт. Убиваме ги с отрови, унищожаваме дома им, облъчваме ги с радиация, спираме роенето им и им пробутваме изкуствено оплодени майки. Не осъзнаваме, че животът ни зависи от техния неуморен труд.

Без пчелите светът, какъвто го познаваме, ще е обречен. Пъстри растения, вкусна храна и част от разнообразното животинско царство ще изчезнат без опрашването, което тези малки насекоми извършват. Нека днес се замислим за значението на тези малки същества, без които наистина не можем.

В едно свое изказване баба Ванга предрича:Щом изчезнат пчелите, най-много след 2-3 години ще изчезне и човечеството.

Долап.бг