Математическият летен маратон започва

Трасето „преминава“ през Стара Загора, Несебър, Сеул и Куала Лумпур в очакване на поредния старозагорец с шампионска купа по математика

Шампионът на Азия по математика Теодор Танков:

Пожелавам успех на всички участници и максимално да се насладят на това магическо преживяване

Младите старозагорски математици  започват своите  изяви на 3 юни 2023 г., когато в Стара Загора  ще се проведе финалът на клуб „Математически таланти“.

Следващите им изяви ще бъдат  в хилядна конкуренция – на 1 юли в Несебър на 10-ия финал на „Математика без граници“ – сред 1000 участници са и 20 ученици от Стара Загора.

В средата на юли в столицата на Южна Корея ще се проведе финалът на World Mathematics Invitational, в който България ще участва за 5-ти път.

През август българските участници за 10-ти пореден път ще мерят сили в AIMO -Asia International Mathematical Olympiad Open Contest в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Това съобщи за медията ни Любомир Любенов, организатор на турнира „Математика без граници“ и координатор на българското участие в азиатски математически състезания.

Старозагорските традиции в състезанията в Азия са много и датират от 2015 г., когато в Сингапур Михаил Михов откри старозагорската сметка от спечелени медали  от математическите форуми в Азия.

През 2017 г. в столицата на Малайзия Куала Лумпур   старозагорецът  Теодор Танков  стана шампион на откритото първенство на Азия по математика.

Отбелязваме и диамантеното отличие на Йоан Михайлов през 2019 г.  във Фукуока (Япония), сребърната купа на Мирослав Минчев през 2017 г. в Сингапур и вицешампионската купа на Ния Казакова през 2020 г. от AIMO

На финала на World Mathematics Invitational в Южна Корея,  в средата на юли,  след квалификационно състезание, ще се състезават 13 старозагорски ученици. Сред тях са ученици от 2 ОУ „П. Р. Славейков“, 6 ОУ „Свети Никола“,  НУ „Димитър Благоев“,  ППМГ „Гео Милев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Монтесори център „Аз детето“.

Йоан Михайлов от ППМГ „Гео Милев“, ще воюва за 3-я си златен медал, за да стане „Легенда“ на турнира , звание, което получават носителите на три златни медала от този форум.

В началото на август в Куала Лумпур ще се проведе Азия оупън по математика (Asia International Mathematical Olympiad Open Contest). След квалификация, право за участие получиха 22 старозагорски ученици от 2 ОУ „П. Р. Славейков“,  4 ОУ „Кирил Христов“, 6 ОУ „Свети Никола“,  НУ „Димитър Благоев“, СУ „Максим Горки“,  ППМГ „Гео Милев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Теодор Танков, шампионът ни от 2017 г. , сега студент в  Bocconi University  в Милано (Италия), сподели:

Да бъдеш част от толкова  голям формат на другия край на света е неописуемо приключение  към което винаги се връщаш с чувство за гордост и вълнение. Пожелавам успех на всички участници и максимално да се насладят на това магическо преживяване!“

В Академията по математика започна подготовка на старозагорските финалисти, която ще продължи до юли.

На снимката:

2017 г.  кметът Живко Тодоров с носителите на купи  и медали от състезанията в Сингапур и Малайзия

Теодор  Танков  – с шапмионскта купа и звезда от Азия оупън 2017

Долап.бг