„Неомитологични образи“ – изложба, в която минало и бъдеще се срещат

На 17 май 2023 г. в Изложбена зала „Лубор Байер“ се откри изложбата „Неомитологични образи“ – с авторски произведения на студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“ в Педагогически факултет на Тракийски университет. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора и Представителство на Съюза на българските художници в Стара Загора и бе открито от  . д-р Милен Алагенски –  председател на СБХ в града, гл.ас. д-р Катя Тинева-Гюрковска – куратор на изложбата, директор на Художествена галерия – Стара Загора и преподавател на студентите в специалност ПОИИГД и проф. д-р Ани Златева – ръководител на специалността.

„Куратор на изложбата е гл.ас.д-р , Катя Тинева – Гюрковска,  която избра темата „Неомитологични образи”. Приветствам тази изложба  като председател на Групата на старозагорските художници и поднасям на участниците и поздравления от името на всички нас. За мен лично изложбата  е много интересна, тъй като Стара Загора е обвързана с митологията, с легендите с Квадриналето „Митове и легенди на моя народ” и старозагорската публика достатъчно е размишлявала и е доста ерудирана на тази тема“ – каза Милен Алагенски, председател на СБХ в Стара Загора .

„Всичко тръгна от това, че по История на изкуствата студентите, на които аз преподавам от всички курсове в специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн” – много се развълнуваха от древните култури и митологията на народите” – разказва  гл.ас.д-р , Катя Тинева – Гюрковска. „Това не е точно тема по история на изкуствата, но е част от историята на древните цивилизации и това много вдъхновява всеки един млад човек, който иска да опита да направи нови образи и да ги постави в нова митологична среда. Това е една нова митология, изградена на базата на класическата. Съвременните митологични образи са част от видеоигрите. В изложбата някои от представените образи са изградени с помощта на изкуствен интелект, някои са дигитално създадени, а трети са рисувани с класически средства. Ние поощряваме студентите по различен начин, с различните възможности на техниките на изобразителното изкуства и на визуалните изкуства да експериментират , независимо в каква посока работят. Агнес Господинова от доста време работи с образи, свързани с илюстрациите. Джулиана Гутова работи повече с класически средства  и е избрала да покаже в изложбата Седемте смъртни грехове. Миглена пък е изключително насочена към дигиталното, към експеримента, търси винаги нови посоки, които да съчетават класическо и съвременно. Тя експериментира с виртуално добавена реалност и прави доста колажни наслагвания. Произведенията на Петя пък са с изкуствен интелект, който дообработва. Мартина е изключително креативна и добър рисувач, затова тук сме сложили нейния скицник с хиляди рисунки. За нея митологията е важна тема . Ивона е търсила образи от античността. А Надя показва процеса на дигитално рисуване в отделните му детайли. Рисунките са придружени от текстове от авторите им, в които те синтезират, какво представляват образите.” – казва  гл.ас.д-р , Катя Тинева – Гюрковска.

В изложбата има образи на гоблин, снежна кралица, жар птица, русалка, самодива, светъл елф, фавн, тъмна и светла вещица, жена воин, подземен демон. От българската митология има: змей, ламя, хала и непознатите за мен енджелии и будак. Този будак е същество, което броди нощем и плаши хората. Образът му изцяло отговаря на моя детски страх от тъмното, когато будех баба да ме води до тоалетната в двора. Защото нещо се крие и ме дебне.

Непременно посетете изложбата. В нея ще откриете модерни герои, родени от въображението и съвременните технологии. А може и да откриете образът на някой забравен страх.

Кой знае?!

Уляна Кьосева

П.С. Докато търсех информация кои са енджелии и будак, намерих една ценна книга в електронен вариант – Българска народна митология https://chitanka.info/todo/5864-20111029-125929-mirmeleon-bg-mitowe.pdf