На световна оперна премиера оживява любовта и трагедията на Яворов

На 29 май 2023 г.от 20:00 ч. на сцената на Летния театър в Парк „Митрополит Методий Кусев“(Аязмото”) Държавна опера- Стара Загора ще представи абсолютната световна премиера на най-новата музикална драма на композитора Любомир Денев „СТОН или ТРАГЕДИЯТА на ЯВОРОВ“. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, сценографията е на Денис Иванов, хормайстор е Младен Станев. В двата състава участват: солистите Иван Кабамитов – в ролята на Пейо Яворов, Тереза Бракалова, Мериам Шамс /Лора/, Яница Нешева, Анастасия Алтухова /Мина/, Игнат Желев /Съдия/; камерен дамски хор от 12 души, струнен камерен оркестър от 14 музиканти и пианистът Мирослав Георгиев . Музикален постановчик и диригент е композиторът Любомир Денев. Операта ще бъде изпълнена в Чирпан в къщата-музей „П.К. Яворов” на 31 май, а в столицата – на 2 юни в театър „Азарян” в НДК, в рамките на ММФ „Софийски музикални седмици“. /При лошо време на премиерния ден в Стара Загора спектакълът ще се играе на 3 или 4 юни, или на сцената на операта/.

История

на сътворяването на „Стон или трагедията на Яворов“

В столицата гледах пиесата на Бойко Илиев „Часът на синята мъгла“, сподели на пресконференция композиторът. – Грабна ме съдбата на Яворов, на Мина и Лора. Реших, че това е основа за създаване на музикално-сценична постановка. Помолих Бойко на направи либретото. Считам, че съвременната опера трябва да бъде силно театрализирана. Наричам „Стон или трагедията на Яворов” музикална драма. В нея има много актьорско пеене, речитативи, съвременен начин на звукоизвличане. Стихотворенията се запазват в оригинал“.

Преди 7-8 месеца Любомир Денев се свърза с мене и предложи това заглавие, каза директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов.- В мене като творец и като директор на операта беше предизвикан огромен интерес. Всеизвестен факт е, че Старозагорският оперен театър е единствен , в чиито репертоар винаги има място за камерната опера. Освен това, сюжетът е дълбоко свързан с всички българи, но особено със старозагорци и чирпанлии. Всички знаем, че Яворов е личност с много лица. Творчеството му е огромна разтворена книга с неговите стихотворения и драми. Всеки стих от тази книга е изстрадан.

Като артист бях също провокиран. Дълги години не съм се се връщал към поезията и драмите на Яворов. Предизвикателството е разтваряне на тази огромна чувствителна книга, която предизвиква душевен катарзис.

Любител съм на късия разказ. Мои любими автори са Стефан Цвайг, Кафка и Дончо Цончев. Преди повече от 25 г. на среща с Дончо Цончев го попитах:“Маестро, всяко нещо ли, което излиза изпод перото на поета и драматурга, трябва да бъде преживяно и изстрадано?“ Той отговори положително.

За мъдростта на Дончо Цончев се сетих, когато разтворих всички стихосбирки на Яваров, които са посветени на онова, което той е изстрадал, онова което е преживявал, минавайки през всичките свои любови, концентрирайки го в образите на Мина Тодорова и Лора Каравелова.

Това е опера, в която като ретроспективен анализ, се разглежда целия живот на Яворов. И нещо, което се случва наяве, и нещо което се случва в неговите мечти, и нещо, което се случва извън него.

Яворов е бил доста противоречива личност, която със своя талант, борбен дух и стремеж към свобода, е разкривал не само в поезията си, но и в действията си като човек. Това беше причината да посегна към тази рискована задача да направим този камерен оперен спектакъл.

Камерната форма е нещо, което работи с малката палитра и с малката четка. Там се работи изключително детайлно. Камерната опера е преживяване, което съчетава ефектът на театралния жанр и голямата музика“.

Стон или трагедията на Яворов“

разглежда темата за любовта. От една страна в любовния триъгълник е чистата любов на поета към 18 годишната Мина, от друга – изпепеляващата страст към фаталната му съпруга Лора Каравелова.

В текста са преплетени документални фрагменти от следствените дела 2013-14 г. (поверени на говореща роля – Съдията) от друга – подбрани оригинални стихове на Яворов, претворени музикално в арии, дуети, ансамбли. Музиката съдържа разнообразие в съчетанието на типични за времето песенни форми Търси се музикален език на образите, който са подхожда на времето , когато се е развивала трагедията, но в същото време да е съвременна, авангардна. Има лесно запомнящи се мелодии.

Според г-н Денев не е лека задача да се постигне баланс върху текста и музика, но това, което се получава на репетициите е много обнадеждаващо да се хареса и въздейства  на публиката.

Произведението е 90 минути, в 6 картини и епилог, тече като едноактна опера.

Артистите, с които работим, са изключително податливи и много талантливи, сподели Любомир Денев. – Всички напълно покриват представата ми за образите, когато писах музиката. Удоволствие е да се работи с Иван Кабамитов в ролята на Яворов. Той преди всичко е добър и сърдечен човек, емоционален е и с красив баритонов глас. С невероятна страст се втурна в пресъздаване на образа на поета от Чирпан. Същото мога да кажа и за любимите му жени.

Изключително съм впечатлен, че Старозагорска опера се интересува от съвременно творчество” – каза още на пресконференцията Любомир Денев.

Росица Ранчева