Днес 18 май преди 109 г. е роден великият оперен певец Борис Христов

Точно в 12 часа на днес 18 май от най-високата точка на сградата на Община Пловдив ще прозвучи запис на църковното песнопение „На многая лета“ в изпълнение на световноизвестния оперен певец Борис Христов (1914-1993).

Поводът е 109-ата годишнина от рождението на именития българин, роден в Пловдив. Инициативата е на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“, Съвет по туризъм, Дом за пловдивската опера, Държавна опера Пловдив. Тя е подкрепена от кмета Здравко Димитров, който сподели и повече за идеята: „В памет на голямото име и глас сме подготвили програма, с която родният му Пловдив и ние пловдивчани ще му засвидетелстваме вечна признателност. Записът, който ще чуем е направен от Българското национално радио и е с продължителност 2.28 минути“.

В програмата по честването се предвижда от 13 часа на ул. „Велико Търново“ № 47 пред къщата, в която се е родил Борис Христов, да бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа му, след което ще прозвучи „На многая лета“ в изпълнение на оперния певец Ивайло Михайлов. Официално слово ще произнесе ректорът на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев – Пловдив“ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Всеки ден точно в 12:00 ч. пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят.

Стара Загора -в памет на един от най- бележитите оперни певци на ХХ  век- Борис Христов-(18 май 1914 г.- 28 юни 1993)- и с уважение към делото на актьора Нино Луканов!!! https://youtu.be/hf0LmIio3Tw

На 17 май 2022 г., в навечерието на 108-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов дългогодишният актьор Нино Луканов, председател на Музикално общество „Борис Христов“ в Стара Загора, направи голямо дарение. Нино Луканов познава лично Борис Христо- който е гостувал в Стара Загора/ Дарението към Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора- включва много голям архив от видео и аудиозаписи от и за Борис Христов- 186 компактдиска и 90 аудио касети.  Любопитен факт е, че звукозаписна фирма ЕМИ е изпращала директно записи на г-н Луканов, за подпомагане на дейността на Музикално общество „Борис Христов“, което работи активно вече 27 години.  В дарението са още: Аудиозапис на първата среща на 29.02.1995г.  в Художествена галерия Стара Загора – „Вечер в памет на Борис Христов“, на която е присъствал и Старозагорският митрополит Панкратий.  Две интервюта с Борис Христов – среща с почитателите му и с Пенка Касабова – сестрата на Гео Милев, изиграла огромна роля за по-нататъшната му певческа кариера; Разговор с братовчедката на Борис Христов и с неговия приятел Любомир Живков. Според Нино Луканов, такъв пълен документален архив, посветен на Борис Христов няма нито една библиотека в България. Това е второто дарение на Нино Луканов за библиотеката. На първото през м. юли 2020 г. той е предал 20 видеокасети с ценни записи, отново свързани с изкуството на Борис Христов. Към тях е имало и съответната техника за възпроизвеждане на записите.

На 9 май 2014 г.в Стара Загора на сградата на Държавната опера бе открита паметна плоча на великия оперен певец Борис Христов. Същият ден вечерта в оперния театър бе представен галаконцерт-спектакъл „Уникалните български басѝ“. В него за първи път прозвуча песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев – български композитор.