10 филма се състезават във Втория национален конкурс „Ученически кинофест“

Във Втория национален конкурс „Ученически кинофест Стара Загора 2023“, общо 31 филма бяха получени в рамките на конкурса от представители на школи към ЦПЛР, младежки обединения, училища и читалища от 11 области в страната.

След двуседмично гледане и обсъждане на филмите, както и съгласуване с правилата на конкурса, петчленно жури с председател Николай Колев се спря на 11 филма, които са селектирани за представяне на самия кинофест. Само 10 от тях ще се борят за материалните и поощрителни награди на фестивала, тъй като един от тях нарушава точка 2 от правилника на конкурса, но журито го намира за достатъчно качествен, за да бъде представен пред публика.

Селектираните филми са подредени по реда на входиране както следва:

„Сол “ – Клуб по сценаристика и кинорежисура към ЦПЛР Стара Загора (филмът няма да се състезава за награди, поради нарушение на чл. 2 от конкурсните правила)

„(Писма) до баща ми“ – кино школа „Братя Люмиер“ към ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна

„Медальонът“ – МГ „Баба Тонка“, Русе

„От-До“ – Читалище „Природа и наука 1938“, София

„Бариера“ – ЕГ „Д-р Петър Берон“, Кюстендил

„Покажи ми смисъла“ – Национална природо – математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, София

„Захир „- Alternative Monday, Бургас

„С малко закъснение“ – Клуб по сценаристика и кинорежисура към ЦПЛР Стара Загора

„Красив край“ – Киноклуб към СУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив

„The risky message „- Alternative Monday, Бургас

„Човек сам кове съдбата си“ – 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, София

10-те филма ще се състезават за следните награди:

– Най – добър филм

– Най – добър режисьор

– Най – добра актриса

– Най – добър актьор

– Най – добър сценарий

– Най – добро операторско майсторство

– Най – добре представил се филм или индивидуален участник от Стара Загора

Използваме възможността да Ви поканим на самия фестивал, на който ще бъдат представени селектираните филми и ще бъдат обявени победителите в категориите. Той ще се състои на 16 юни 2023 г. от 18:00 часа в Културен център „Стара Загора“ – https://fb.me/e/sE78eBuc

В същия период в града ще има и други любопитни събития, които можете да посетите ( https://visitstarazagora.bg/events), включително и любителския кинофестивал „Бедечка“, който ще се проведе на 17 и 18 юни като част от програмата „На зелено“ ( https://fb.me/e/3DJJ3LKUs).

EТО ОБОБЩЕНОТО МНЕНИЕ НА ЖУРИТО ЗА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ЛЕНТИ

На първо място, искаме да благодарим на всички участници в националния конкурс „Ученически кинофест Стара Загора 2023“. Поздравяваме ви за отделеното време, амбиция и креативност, нужни за създаването на един късометражен филм! Това което ни направи впечатление, е качеството на тазгодишните филми-участници. Повечето от тях превъзхождаха тези от предходната година, което вече говори за едно надграждане и положителен резултат. Това е и нашата цел!

Както при всеки конкурс, обаче, има по-добре класирали се и такива, на които нещо не им достига. Критериите за оценка са много: история, послание, разглеждан проблем, диалог, визия и други. Всеки, абсолютно всеки може да измисли някаква история! Но, влизайки в конкурс, тази история трябва да отговаря на няколко качества и стандарти. На каквито трябва да отговаря всеки един късометражния филм, само за да бъде класифициран като такъв (а не просто видео експеримент). Много от принципите и правилата се учат и за тях е нужна подготовка. Точно затова един филм, направен от ентусиасти, трудно може да се бори с някой, направен от дадена школа. Не казваме, че е невъзможно. Казваме, че при малко повече ентусиазъм, създателите биха се подготвили още по-добре. Най-малкият пример за такъв ентусиазъм е, например, гледането на много късометражно филми, които вече са печелили конкурси. Така учениците ще придобият по-ясна представа относно това какво е история и кои са основните елементи на късометражния филм. Ще усетят и важността на самия сценарий, а не просто на добрата идея. Идеята, сама по себе си, не е достатъчна. Сценарият е важен. Имeнно тук ние открихме най-големите „пробойни“ в изпратените филми.

Друга важна цел, на нашия конкурс, е да заложи кино обучението още в училище. Резултатът не просто е една по-широка кино култура, но един цялостен творчески мироглед в учениците, съпътстван от повишаване на успеха по предмети като литература и философия.

Надяваме се, че догодина ще се видим отново!

От организаторите

Очаквайте поредното издание на „Ученически кинофест“ Стара Загора и през 2024 година!

Долап.бг