На интерактивен семинар по проект ЕМРАСТ“Кръгова икономика, зелени технологии и емпатия в артистичните практики“ кани НАТФИЗ „Кр.Сарафов“

Тридневен интерактивен семинар  със сертификат след завършване ще се проведе на 9, 10 и 11 юни 2023 г. от 10:00 -13:00 и 14:15-17:15 ч. в София, Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”

Това е трети интерактивен и творчески семинар/уъркошоп в рамките на иновативния проект EMPACT „Емпатия и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от Програма Творческа Европа на ЕС (Споразумение за безвъзмездна помощ №: 101055903 – EMPACT – CREA-CULT-2021-COOP-2). Уъркшопът, организиран от НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, партньор в консорциума EMPACT, ще се фокусира върху зелените технологии, грижата за природата, екологичните практики, принципите на кръговата икономика и методите, които се прилагат в различни области. Ще се потърси заедно как някои от тези примери могат да бъдат приложени в изкуствата и творческите организации. В този семинар организаторите се стремят да насърчат емпатична/ съчувстващата позиция към човешките и нечовешките същества и природата чрез споделяне и обсъждане на различни артистични практики от България и други страни.

В тридневния интерактивен семинар, организиран в шест сесии:

  • Ще изследваме ключови теоретични дискурси, свързани с кръговата икономика и връзката им с практиката.

  • Ще разгледаме екологията на емоциите, емпатията и психологическото благополучие на актьора в цикъла „живот-сцена-живот”.

  • Ще подкрепим капацитета на артисти и културни организации, илюстрирайки как да изследваме и внедряваме екологични технологии и екологични стратегии и инструменти.

  • Ще обсъдим успешни практики и артистични приложения на емпатия, природа и устойчивост: подходи, приложения и произведения на изкуството в България и други страни.

  • Ще анализираме възможностите, рисковете и бъдещите тенденции и ще търсим заедно нови начини за сътрудничество между артисти, психолози, социални учени, политици за по-емпатично и екологично устойчиво бъдеще.

  • Ще творим и ще си сътрудничим заедно, ръководени от ентусиазирани артисти в творческите работилниците по конкретна тема/тема/предмет на интерес, свързани с природата, емпатията и изкуствата.

Темите за всеки ден са разделени на сесии – интерактивните презентации и дискусии ще се провеждат петък и събота сутринта, последвани от творчески работилници в събота следобед и неделя. Като лектори/модератори сме поканили колеги от изявени организации, които имат дългогодишен опит и експертиза по темите на семинара, сред които е WWF – България и Институт Кръгова Икономика (ИКИ). Ентусиазирани и талантливи творци, някои от които завършили различни магистърски програми в НАТФИЗ, ще водят творческите ателиета.

Ако сте запалени по околната среда, природата и изкуствата; ако сте еколог, екоактивист, артист, мениджър по изкуствата, творчески професионалист, изследовател, преподавател или студент, присъединете се към нас! Семинарът е с ограничен брой участници: за да запазите своето място, моля, регистрирайте се тук: https://forms.gle/UDQ5H64SA1Vu5dzp9 (моля, отворете с уеб браузър Chrome). Семинарът е безплатен и когато се регистрирате, убедете се, че можете да участвате, за да изразходваме публичната субсидия по най-добър начин. Подробна програма на семинара ще получите при регистрация. Участниците ще получат Сертификат за участие от НАТФИЗ с логото на ЕС.

За допълнителна информация или въпроси относно семинара, моля свържете се с проф. Лидия Върбанова: email: lidiavarbanova@gmail.com.

Присъединете се към социалните медии на EMPACT и бъдете в течение за съпричастността и устойчивостта чрез изкуствата: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). Нито Европейският съюз, нито EACEA могат да носят отговорност за тях.