С изложба „Среброто на траките“ РИМ посреща Международния ден на музеите

На 18 май е Международният ден на музеите. Той ще бъде отбелязан в Стара Загора с откриване в Регионалния исторически музей (РИМ) на гостуваща изложба „Среброто на траките“ на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ).

В нея са включени над 100 находки от основния репрезентативен фонд на музея и от трезора му, – съобщи директорът доц. д-р Христо Попов.- Те представят някои от най-интересните съкровища, изработени от сребро от времето на класическия тракийски период- класическа и еленистическа епохи – V-ІV-ІІІ век пр. Хр. Това е най-силен период на разцвет на тракийската култура.

Артефактите са от територията на цялата страна. Ще бъдат представени колективни находки като тази от Радювене, Ловешко, която е една от първите колективни сребърни находки намерени в страната , далече още преди да е известен Рогозен. Това са ритони, фиали – с надписи и без надписи, накити от сребро- хубави неща, които ще покажат тънкостите на ювелирството, начинът, по който е използвано среброто за бита на тракийската аристокрация“.

Това е много мащабна изложба, която ще бъде акцент във временните изложби, които музеят представя, каза директорът на РИМ Петър Калчев. – Ние имаме дълго сътрудничество с НАИМ при БАН. Преди няколко години ни гостува с много интересна изложба от разкопките на Култовия център при Капитан Андреево. Имали сме и други възможности да правим съвместни изложби.

Идеята е това сътрудничество да продължи. През м. септември 2023 г., когато традиционно представяме археологическите проучвания, направени през преходната година (2022 г.) съвместно пак ще направим изложба, която ще покаже последните проучвания на Мечи кладенец – халколитният меден център. Тогава ще бъдат представени и откритията по така наречения воден цикъл в Стара Загора.

Надявам се дотогава да бъдат завършени и реставрациите, които се правят в ателиетата на НАИМ и в старозагорските ателиета“.

В аванс г-н Калчев съобщи, че източният акропол на Стара Загора има пет големи гробни съоръжения. Зад работилниците на Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Н.Й. Вапцаров“ е открито голямо гробно съоръжение, което заема почти цялата улица. Досега в Стара Загора не е правено откритие на такива монументални гробни съоръжения, които са в един никропол. Около тези гробни съоръжения има 200 гроба. Последните открития са с много богати находки.

Росица Ранчева